Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2013 > Sjukdomar > Hiv och aids

Hiv och aids

  Table of contents
  No headers

   

  Vad är hiv och aids?

  Hiv (humant immunbristvirus) är ett virus som försvagar det mänskliga immunsystemet. Utan behandling utvecklas denna sjukdom till ett allvarligare tillstånd kallat aids (aquired immune deficiency syndrome) som är dödligt. Hälften av alla med obehandlad hivinfektion insjuknar i aids efter tio år. (Smittskyddsinstitutet, 2012)

   

  Vad händer i kroppen?

  Vid smitta av hiv infekteras en typ av de vita blodkropparna, s.k. CD4 eller T-hjälparceller. Dessa blodkroppar är väldigt viktiga för kroppens immunförsvar och vid insjuknande av obehandlad hiv bryts därför immunförsvaret strategiskt ned.

  Olika infektioner och tumörer uppstår som följd av det nedbrutna immunförsvaret som då går under samlingsnamnet aids. (1177 Vårdguiden, 2013)

   

  Två typer av hiv

  Det finns två olika sorters hiv: hiv-1 och hiv-2.

  Hiv-1 är den vanligaste formen och det är den man brukar utgår ifrån när man talar om hiv. Den finns i hela världen men värst drabbat är Afrika.

  Hiv-2 är inte lika smittsam eller aggressiv som hiv-1 och finns huvudsakligen bara i Västafrika. (1177 Vårdguiden, 2013)

   

  Spridning av virus

  Hiv och aids är orsakas av ett retrovirus som under de första veckorna är väldigt smittsam, men som vid senare har relativt låg smittsamhet.

  Sammanfattningsvis kan man säga att det smittas via tre följande sätt:

  1.      Oskyddat samlag och munsex. Med samlag menas penis i slida eller ändtarm (analt). Analt samlag innebär en större risk för smitta än vaginalt samlag, medan munsex (slicka/suga på könsorgan) bär på en mindre risk.

  2.      Blod, blodprodukter och transplanterade organ, inklusive blodtransfusion och spermadonation. Men också vid delande av samma spruta, som gör att man kan få i sig blod från andra.

  3.      Medfödd smitta, från mor till barn via infektering i livmodern eller framförallt vid födsel och amning. (Läkare mot AIDS & Noaks Ark, 2009)

  Hiv smittas alltså inte av sociala kontakter, som att kramas, kyssas eller ta i någon annan människa. Inte heller genom att dela handduk eller dricka från samma glas, av anledning att hiv-viruset snabbt dör utanför kroppen.

  För att undvika att smitta andra rekommenderas istället kondom vid samlag samt att undvika direktkontakt med blod eller andra kroppsvätskor. (Smittskyddsinstitutet, 2012)

   

  Symptom

  2-3 veckor efter smittotillfället kan man uppleva massvis olika symptom, såsom: feber, ont i halsen, värk i kroppen, svullna lymfkörtlar, oregelbundna utslag, diarré, huvudvärk och sår i munhålan och på könsorganen. Detta kallas för akut hivinfektion och brukar oftast vara i en eller två veckor, fram tills det att kroppens immunförsvar har hunnit komma till stånd och övergår till en primär hivinfektion.

  Efter vanligtvis flera år efter smittotillfället kan en hivinfektion bryta ut i symptom i form av trötthet, nattsvettningar, mjälleksem, svampinfektion i munnen eller bältros.

  När aids så småningom utvecklas kan man drabbas av svåra infektioner med bakterier, svampar och parasiter som för icke-smittade är väldigt ovanliga. Vissa ovanliga tumörer kan också inträffa eller att man drabbas av wasting syndrome eller slim disease som orsakar stor viktnedgång och långdragna perioder med feber. (1177 Vårdguiden, 2013)

   

  Behandling

  Det finns ingen behandling som botar infektionen och får smittan att försvinna från kroppen, men däremot finns effektiv bromsmedicin som ger goda chanser att slippa insjunka i aids eller dö av sjukdomen. Även smittsamheten minskar. (Smittskyddsinsitutet, 2012)

   

   

   

   

  Referenslista

  Smittskyddsinstitutet och Smittskyddsläkarföreningen. (2012). Sjukdomsinformation om hivinfektion. Senast uppdaterad: 2012-06-11. Hämtad 28 oktober, 2013, från Smittskyddsinstitutet:

  http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/hivinfektion/

   

  Magnus Gisslén. (2013). Hiv och aids. Senast uppdaterad: 2013-10-24. Hämtad 28 oktober, 2013, från 1177 Vårdguiden:

  http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hiv-och-aids/

   

  Peder Ahlin, Lars Moberg, Åsa Thourot. (2009). Begripa Att förstå hivinfektion. Hämtad 28 oktober, 2013, från Läkare mot AIDS och Noaks Ark:

  http://web.u1914483.fsdata.se/hivinformation/pdf/begripa.pdf

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Väldigt intressant att läsa att Hiv är väldigt smittsamt de första veckorna och att det senare har relativt låg smittsamhet. Det hade jag ingen aning om, trodde att detta virus ständigt var extremt smittsamt. edited 13:18, 30 Oct 2013
  Posted 13:17, 30 Oct 2013
  Det skulle vara intressant att veta vilken mängd blod som behövs för att bli smittad. Enligt din text kan man smittas bara av att dela på en spruta, vilket känns som en väldigt liten mängd blod. Det tycker jag i sånt fall känns väldigt obehagligt. Om man tex hittar en skadad person som blöder, och man själv får blod på sig och kanske in i ett litet sår på fingret, kan man då bli smittad? Är detta något man ska tänka på?

  Själva informationen om att HIV fortfarande är aktuellt tycker jag har minskat. I Sverige är över 6000 människor drabbade. För några år sedan kändes det som att det var en väldigt fruktad sjukdom och alla hade respekt för den. Nu känns det som att bara för att det finns bra bromsmedicin så har informationen dalat neråt. En bra dokumentär som jag rekommenderar alla att se är " Torka aldrig tårar utan handskar", en verklighetsbaserad dokumentär av Jonas Gardell om när HIV-epedimin drog över Sverige på 80 talet.
  Posted 10:53, 23 Nov 2013
  Mycket bra och informativ text om hiv och aids! Dock saknar jag hur många som är drabbade (som man känner till) av hiv respektive aids i Sverige och i resten av världen, du har endast skrivit att det är vanligast med hiv-1 i Afrika och hiv-2 i Västafrika. Skulle vara intressant att få veta på ett ungefär hur många människor det rör sig om?

  Bra jobbat!
  Posted 16:48, 9 Dec 2013
  Mycket intressant och bra text. Bra uppdelat i stycken så det var lätt att läsa. Jag lärde mig mycket om de olika symptomen man kan få och hur man kan smittas. Jag skulle också vilja veta hur många personer som smittas i Sverige och hur vanligt det är här, och hur många det rör sig om i Afrika och Västafrika på ett ungefär. Men annars var det väldigt bra!
  Posted 13:34, 22 Jan 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.