Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2013 > Sjukdomar > Glutenintolerans

Glutenintolerans

  Table of contents
  1. 1. Glutenintolerans

  Glutenintolerans

  Glutenintolerans eller celiaki som det heter, innebär att man inte tål proteinet som finns i råg, vete och korn. Den största orsaken är ärftlighet. Det är en av hundra svenskar som är intoleranta och det är dubbelt så vanligt hos kvinnor. (Hallert, 2010)

   

  Symptom:

  -         tappar vikt

  -         värk i skelettet

  -         blåsor i mun och på huden

  -         diarré och andra magproblem

  -         trötthet

   

  Trötthet är det vanligaste symptomet hos vuxna, vilket gör det svårt att upptäcka intoleransen. Diarré och andra magproblem är också vanliga symptom men man kan även vara förstoppad. (Hallert, 2010)

   

  Vad är det som händer i kroppen vid glutenintolerans?

  Det är villi som man har i tunntarmen som blir skadade. Villi har ett lager med tarmceller och på dem sitter det små utskott eller mikrovilli. Mikrovilli har enzym som bryter ner olika sorters föda och på så sätt tar man upp näringen. (Hallert, 2010)

   

  Om du är intolerant och får i dig mat med gluten i, ökar antalet T-lymfocyter, försvarsceller. På så sätt nöts tarmludden ner och tarmen får en slät yta. Det betyder att tarmen tar upp mindre näring. Det kan även bli så att mikrovillierna förlorar olika enzym, ett av dem kan vara laktas, som bryter ner mjölksockret (laktosen) i maten. (Hallert, 2010, Setterberg, 2011)

  Mat som ofta innehåller gluten:

  -         pasta

  -         godis (t ex lakrits och kexchoklad)

  -         bröd

  -         såser

   

  Söka vård

  Om man känner besvär och olika symptom och man bestämmer sig för att uppsöka vård så vänder man sig till vårdcentralen. Förutom att de tittar på de olika symptomen får man ta ett blodprov som visar om man har en viss typ antikroppar. Misstänker läkaren glutenintolerans får man en remiss till Endoskopimottagningen på sjukhuset. De skriver en remiss för att ta en tunntarmsbiopsi och på sätt få ett bättre och säkrare svar. (Hallert, 2010)

   

  Gastroskopi

  Gastroskopi innebär att man för ner en kamera i matstrupen och ner till tolvfingertarmen. Där nyper man en liten, liten bit av slemhinnan och på så sätt görs en tunntarmsbiopsi. Man tittar i mikroskop om tarmluddet är skadat. När man gör gastroskopi måste man ha ätit mat med gluten i, annars ser man inte på biopsin för det har bildats nya villi. (Endoskopimottagningen, Gävle sjukhus)

   

  Glutenintolerans är något man får leva med hela livet. Men så länge man håller sig till glutenfri mat läker tarmen, nya tarmludd bildas och man behöver inte känna av några besvär. (Setterberg, 2011, Hallert, 2010)

   

  Tips på glutenfri mat

  -         frukt och bär

  -         kött

  -         majsmjöl och potatismjöl

  -         mjölk, ost

   

  Det finns ett självtest att göra på www.apoteket.se (Hallert, 2010)

   

  Referenslista:

  Hallert, C. (2013). Glutenintolerans. Senast uppdaterad 2010-03-26. Från 1177 vårdguiden:

  http://www.1177.se/Gavleborg/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Glutenintolerans/

   

  Setterberg, E. (2011), Medicin 1 och 2,s. 112, Liber

  Files (0)

   

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Det var roligt att få läsa lite mer om glutenintolerans. När jag praktiserade på restaurangskola och vi serverade mat till gymnasieeleverna var det mycket prat om ifall maten var glutenfri och laktosfri, något som blev väldigt förvirrande där mitt i stressen vad det egentligen innebar. Sen om så många hade problem med gluten och laktos eller om det var en "trend", det låter jag vara osagt.
  Om laktos har jag ändå hört en del, och sett laktosfria produkter i mejerihyllorna på affärerna, men har inte haft lika bra grepp om gluten. Så jag ska ta och läsa igenom din text en gång till och hoppas att lite mer fastnar i hjärnan. Skönt att höra att personen ändå inte kommer att bli jättedålig om hon/han råkar få i sig mat med gluten (som allergiker som kan dö).
  Posted 19:49, 15 Nov 2013
  Intressant. Jag hade dock gärna sett att uppblåst mage och gaser i magen fanns med som symptom. Du nämnde att borstbrämet förlorar olika enzym, ett av dem kan vara laktas, som bryter ner mjölksockret (laktosen) i maten. Hade jag inte själv varit under utredning för gluten så hade jag inte förstått att man ofta kan få en laktosintolerans om man har glutenintolerans, men detta brukar försvinna när man slutar äta luten. Dvs man kan då hantera laktosen i maten igen när tarmluddet växer ut. edited 12:18, 21 Nov 2013
  Posted 12:17, 21 Nov 2013
  Skitbra text! Enkel, tydlig och lättläst :) Jag har själv glutenintolerans men har lyckats meckat ihop en egen "diet" som jag måste följa för att dels inte vara så trött jämt, och inte heller ha ont i magen hela tiden :( Det jag tycker är synd är att läkarna ofta inte tar detta och IBS på allvar så man måste själv hitta små lösningar i vardagen så att det flyter på bra. Bra jobbat iallafall!
  Posted 11:46, 22 Nov 2013
  Väldigt bra text! Visste inte att man kunde få laktosintolerans också. Det står att den största delen är ärftlig, vad kan de annars finnas för orsak? Visste inte mycket om glutenintolerans innan men texten var bra skriven och lätt att förstå.
  Posted 11:27, 27 Nov 2013
  Väldigt intressant att läsa om glutenintolerans. Jag visste inte så mycket om det innan utan har bara sätt hyllorna på affären med glutenfri mat och vetat att mjöl kan vara känsligt. Tyckte det var speciellt intressant med de olika symptomen man kan få, hade ingen aning att det kan gå så långt så man får värk i skelettet! Som någon skrev där uppe så kunde stycket om laktosintolerans vara lite mer tydligt, jag förstod inte det fören jag läste någons kommentar. Bra jobbat!
  Posted 13:43, 22 Jan 2014
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.