Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2012 > Sjukdomar > Njursten

Njursten

  Njursten (nefrolithiasis)

  Vad är njursten?

  Njursten består av saltkristaller som bildas i njurarna. Andra änmen, kristallisationshämnare, motverkar stenbildning. Njursten uppstår när balans mellan stenbildare och hämmare rubbas. Om urinen är för koncentrerad, kan salter klumpa ihop sig till njurstenar.

  Patienter i Sverige har ofta njursten av kalciumkristaller. Njursten förekommer dubbelt så ofta hos män som hos kvinnor och är vanligast i medelåldern.

  I början är njurstenarna små som sandkorn och följer lätt med urinen ut ur kroppen. Större stenar kan fastna, antingen i njurbäckenet eller i urinledarna. Stenarna kan bli flera centimeter stora och fylla hela njurbäckenet.

  Orsak

  Både mat- och dryckesvanor (ett högt proteinintag, livsmedel som är rika på oxalsyra såsom rabarber, spenat, te och choklad ), ämnesomsättning och tarmens funktion påverkar bildningen av kristaller.

  Oftast är orsaken att man är uttorkad, och de flesta njurstensanfall kommer på sommaren. Även ett högt D- och C-vitamin intag kan bidra.

  Ibland ligger en metabol rubbning (bisköldkörtelsjukdom) bakom åkomman.

  Symptom

  Symptomen varierar beroende på stenens läge.  De vanligaste symtomen på sten i urinledaren eller njuren är en dov molvärk eller upprepade perioder med smärta, blod i urinen och ibland även infektion i urinvägarna. Det kan även förekomma att bakterier ständigt finns i urinen.

  En njursten som ska passera urinledaren leder det till ett njurstensanfall. Ett klassiskt njurstensanfall karakteriseras av skärande och krampartade smärtor i sidan eller ryggen på den sida där stenen sitter, och strålar ner mot underlivet och ljumsken på samma sida. Smärtorna kommer oftast plötsligt och är så kraftiga att man blir kallsvettig och illamående.

  Stenarna kan göra skador i urinledarens slemhinna då man får blod i urinen

  Diagnos och behandling

  Man ska söka akutvård för ett njurstensanfall för att lindra smärtorna. Läkemedel som ordineras är Diklofenak, Voltaren, Spasmofen och Confortid.

  Diagnos ställs på det typiska smärtanfallet och blod i urinen och med hjälp av ultraljud- eller urografi (man sprutar kontrastmedel in i blodet). Undersökningen ger besked om stenen kommer att lämna kroppen av sig själv eller om det krävs behandling för att avlägsna den, då remitteras man till en urologisk klinik för stenkrossbehandling. Stenen krossas då med hjälp av ultraljudsvågor. Stenar under 4 mm i diameter kommer ut spontant i de flesta fall, medan stenar över 7 mm sällan gör det.

  Utredningen ligger till grund för behandlingen. Urinprov tas för bakterieodling och blodprov för att kontrollera njur- och bisköldkörtlarnas funktionen samt uratnivå för att utesluta gikt.

  Förebyggande behandling

  Man bör drika 2-3 liter vatten per dygn, speciellt på sommaren. Stillasittande och oxalatrik föda (rabarber, sparris, spenat, choklad etc.) bör undvikas.

  Referenser

  Vårdguiden.se

  http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-o...svar/Njursten/

  1177.se

  http://www.1177.se/Gavleborg/Fakta-o...omar/Njursten/

  Webbdoktorn

  http://svenska.yle.fi/webbdoktorn/in.../4604_njursten

  Wikipedia

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Njursten

  Setterberg Elsie (2011). Medicin 1 och 2. Stockholm: Liber förlag ss.384-387

  Files (0)

   

  Comments (1)

  Viewing 1 of 1 comments: view all
  Hej Helen! Tack för bra information!

  Det jag undrar över först och främst är om Svenskarnas njursten som orsakas av kalicumkristaller.
  Får vi dessa kalicumkristaller pga av att vi i Sverige äter en speciell kost?

  Finns det några förklaringar varför män drabbas oftare? Kan det vara att generellt så dricker kvinnor mer vatten än män?

  Tills sist är jag nyfiken över hur voltaren verkar på njursten? (om det är voltaren i gelform som jag tänker på)

  / Johanna Sparr
  Posted 10:17, 11 Dec 2012
  Viewing 1 of 1 comments: view all
  You must login to post a comment.