Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2012 > Sjukdomar > Multipel skleros (MS)

Multipel skleros (MS)

  Table of contents
  No headers

   

  Det centrala nervsystemet, CNS, blir drabbat då man blir insjuknad i Multipel skleros. Myelinet, ämnet som omger nervtrådarna,

  blir skadade vilket leder till att  nervimpulserna blir hindrade. Efter att myelinet blivit skadat kan det uppstå en ärrvävnad. Det är då man kan upptäcka de första sjukdomssymptomen. Om det inte uppstår en ärrvävnad försvinner oftast symptomen (Setterberg, 2011). 

  Multipel skleros är en autoimmun och neurologisk sjukdom. Med autoimmun menas att kroppen angriper sig själv. I det här fallet myelinet i nervtrådarna. Anledningen till varför att detta händer är okänt. Kvinnor mellan åldern 20 och 40 år drabbas vanligast. (Fredrikson, 2011). 

  Dock så har forskning visat på att MS är lite vanligare i vävnadstypen hos oss som bor i Norden (Setterberg, 2011). 

   

  Symptom / Diagnos

  Likt många andra sjukdomar så märker man av sjukdomssymptomen i olika perioder. När man har blivit drabbad kan man bland annat få följande symptom:

  • Balansproblematik
  • Känselbortfall
  • Psykiska problem, 
  • Problem med synnerven
  • Stickningar
  • Skakningar

  I början av insjuknandet så märker man oftast bara av mindre besvär såsom synbesvär och trötthet, allmän svaghet (Setterberg, 2011). 

   

  Diagnosen ställs efter att patienten genomgått en sorts utredning som kallas för neurologisk utredning. Det innefattar bland annat att man kollar statusen i reflexer och känsel. Vidare genomgår man även en undersökning av ryggvätskan. I denna vätska letar man efter tecken på inflammation. För att få diagnosen måste resultaten av testen jämföras med patientens övriga sjukdomshistoria (Fredrikson, 2011). 

  Statistiken säger för närvarande att ungefär 50% av de som insjuknar kan leva närmast problemfritt i 15 år efter de första symptomen. Därefter kan risken öka så att man i värsta fall blir rullstolsburen. Ibland förvärras tillståndet ännu snabbare (Setterberg, 2011). 

   

  Behandling

  I dagsläget så finns det inget bot mot MS. Däremot så satsar man på att minska symptombesvären. Medicin mot bevären kan ges, man får då kortison eller bromsmediciner. En annan form av behandling för att minska MS-besvären är att få patienten att motionera och träna regelbundet efter specialskrivna träningsprogram  (Setterberg, 2011).

   

   

  Referenser

  Setterberg, E. (2011) Medicin 1 och 2. Stockholm: Liber

  Fredrikson, S. (2011) Multipel skleros - MS. Hämtad den 29 november 2012, från http://1177.se/Gavleborg/Fakta-och-r...l-skleros--MS/

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Hej! Intressant läsning om MS. Snyggt och tydligt skrivet. Det känns som att det inte forskas så mycket om denna sjukdom då det tydligen inte finns någon bot. Mycket tragiskt i så fall. Undrar hur länge sjukdomen har funnits då. Visst är det så att sjukdomen kommer i skov?, -Är det så för alla som har den? -Vilken form av psykiska problem kan man få? Jag vill veta mer om MS men aldrig drabbas av detta elände om jag slipper! Hälsn Maria F
  Posted 22:37, 11 Dec 2012
  Tack för kommentaren! Som jag uppfattat det går det i skov. Och detta kan också vara individuellt hur ofta det sker. Vissa mår dåligt även under symptomfria perioder. Psykiska problem som jag läst om är bland annat ångest, depression och humörsvängningar.

  MVH/ C.
  Posted 10:17, 12 Dec 2012
  Intressant läsning, du har fått med det väsentligaste på lite utrymme. Det var en lätt text att läsa, inga krångliga ord och formuleringar. Sen tycker jag alltid att det är kul att se en bild - t.ex. på en frisk nervtråd och en skadad.
  Posted 12:30, 13 Dec 2012
  Kanonbra artikel, Christian! Autoimmuna sjukdomar är så nedriga. Det som slog mig då du nämnde att befolkning i Norden besitter vävnadstyp som MS är lite vanligare hos var: drabbades vikingar av MS? Jag är inte säker på om det går att hitta information om bredden av MS bland vikingar, så det får nog stanna som en tanke. Vet varken om MS som sjukdom och alla dess symtom kunde manifestera på den tiden, eller om medellivslängden hos vikingar var hög nog för att symton skulle hinna utvecklas och presentera sig. Intressant tanke om inget annat. :)

  Det enda förslag till förbättring jag kan komma på är att du missat en bokstav i ordet "besvären" under underrubriken "Behandling". ;)

  /Magnus
  Posted 14:56, 14 Dec 2012
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.