Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2012 > Sjukdomar > KOL

KOL

  Table of contents
  No headers

  Allmänt

  Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom (KOL) är en sjukdom som ökar bland människor i världen. I dagens samhälle är det inte någon som helst tvekan om att det är rökningen som är den största boven till att allt fler drabbas av KOL (Ledin, C., 2011). Antalet människor som dör av sjukdomen i Sverige varje år är hela 2000-3000 (Widman, M., 2011). KOL är idag den fjärde vanligaste dödsorsaken i världen och kommer så småningen om att bli den tredje vanligaste dödorsaken om ingen ändring sker (Boehringer Ingelheim AB, Sweden., 2012).

   

  Vad är då KOL för något?

  KOL är en lungsjukdom där man får en försvårad andning, luftrören blir trängre och lungornas syreupptagningsförmåga minskar (Ledin, C., 2011). KOL är i själva verket ett samlingsnamn för sjukdomar där Bronkit och Lungemfysem ingår (Setterberg, E., 2011).

   

  Bronkit: Vid  Bronkit så förstörs de flimmerhår som finns i luftstrupen, av just rökning. Flimmerhåren är till för att skjutsa upp det skräppartiklar och slem som vi får ner i halsen så att vi lättare kan hosta upp det. När flimmerhåren inte finns längre så åker allt detta ner i luftvägarna istället och det blir mer ansträngande att hosta upp. När man har haft Bronkit så pass länge att det börjar påverka lungornas funktion så har man drabbats av Lungemfysem (Setterberg, E., 2011).

  Lungemfysem: Lungorna är uppbyggda av luftrör. I änden på dessa sitter alveoler. Alveolernas struktur består av blåsor som har väggar mellan sig. När man drabbas av lungemfysem så har dessa väggar förstörts, då kan inte alveolerna arbeta som det ska, med att syresätta blodet framför allt (Setterberg, E., 2011).

  Lungorna blir då väldigt oelastiska. Man kan då inte andas ut lika lätt när man har Lungemfysem som vid ett frisk tillstånd. Problemet är att lungorna inte sjunker till normalläge igen utan behåller sin uppblåsta form och då pressas inte luften ut lika lätt. Detta är mycket jobbigt för den sjuke eftersom den måste ta hjälp av bukmuskulaturen för att få ut luften. Detta tillstånd kallas alltså KOL (AstraZeneca., 2010).

   

  Symtom

  KOL är en sjukdom som utvecklas under flera år vilket gör att symtomen kommer smygande. Om man nu har drabbats av KOL så är det dessa symptom som uppstår:

  ·         Slemhostan som man redan haft av rökningen ökar och man behöver hosta allt mer för att få upp slemmet.

  ·         Påfrestad andning när man anstränger sig, man kan även få andnöd vid lättare ansträngning och därmed minskar orken.

  ·         Viktminskning och svullnade fötter.

  ·         Man får ofta luftvägsinfektion, väsande och pipande ljud vid andning, speciellet då man anstränger sig lite (Ledin, C., 2011).

   

  Behandling

  Vid mycket svår KOL så har lungkapaciteten sjunkit rejält, bara ca 30% av den normala lungkapaciteten är kvar, vilket gör det väldigt jobbigt för den sjuke att andas (AstraZeneca., 2010). Tyvärr så går inte KOL att bota, man kan inte reparera de skador som redan har blivit men man kan lära sig att leva med KOL. Ju tidigare man upptäcker sjukdomen desto lindrigare blir skadorna (Ledin, C. 2011).

  Den mest effektiva behandlingen mot att sjukdomen blir värre är att sluta röka, det är det ända sättet att stoppa upp sjukdomen på (Widman, M., 2011). Andra behandlingar är luftrörsvidgande medicin, motion, tips på hur man kan leva ett så bra liv som möjligt. Har man drabbats av en svår KOL så blir man behandlad med syrgas, eftersom lungorna inte kan ta upp så mycket syre som kroppen egentligen behöver för att kunna fungera (Setterberg, E., 2011).

   

  Referenslista

  AstraZeneca. Leva med KOL  (2010). Vad är KOL?. Hämtad den 23-10-2012. http://www.levamedkol.se/sv/Leva-med-KOL/Vad-ar-KOL/

  Boehringer Ingelheim AB, Sweden. KOL (2012). Vad är KOL?. Hämtad den 20-10-2012. http://www.kol.se/vad_aer_kol/

  Ledin, C.1177 (2011). KOL-kronisk obstruktiv lungsjukdom. Hämtad den 20-10-2012. http://www.1177.se/Uppsala-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/KOL---kroniskt-obstruktiv-lungsjukdom/

  Setterberg, E. Medicin i och 2 (2011). Sjukdomar i andningsorganen-KOL(kronisk obstruktiv lungsjukdom). Hämtad den 20-10-2012.  

  Widman, M. Vårdguiden (2011). Kronisk obstruktiv lungsjukdom(KOL). Hämtad den 20-10-2012. http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Kroniskt-obstruktiv-lungsjukdom/

  Files (0)

   

  Comments (10)

  Viewing 10 of 10 comments: view all
  Hej!
  Jätte bra skrivet och bra underrubriker.
  Jag brukar dock säga, vi ska alla dö men vill du dö långsamt och plågsamt fortsätt rök:P Förstår inte hur man kan välja att hamna i riskzonen för en sådan plågsam sjukdom?!
  Men det är väl inte bara rökare som drabbas? Det fanns väl vissa yrken där man utsatte sig för damm, partiklar m.m som också kunde orsaka KOL? Hade varit kul att veta något om det? Så man kunde glömma fördomen om att alla som har KOL får skylla sig själva.
  Med vänlig hälsning
  Helene
  Posted 16:11, 29 Oct 2012
  Bra skrivet!
  Blir rädd när jag läser detta. Sån hemsk sjukdom.
  Brukar det komma andra sjukdomar med KOL? Är risken större för det?
  Så hemskt att se och veta folk som har KOL men ändå fortsätter röka.
  /Cicci
  Posted 21:57, 30 Oct 2012
  Hej Anna!

  Bra beskrivning av sjukdomen. Känner igen mycket av det du skriver då min svärfar har KOL. För hans del är det rökning som är den största orsaken, men även arbetet i smedjan har sin betydelse. Han säger att tack vare att han spelar cornett(trumpet) så har detta hjälpt honom med andningstekniken.
  Dock ser jag nu att det bara blir sämre. Frustrerande att bara kunna se på och inget göra. /Laila
  Posted 12:19, 14 Nov 2012
  Hej Anna!
  Intressant, men du kanske kunde ha tagit med lite mer om vilka som kan få KOL. Det är ju inte enbart rökare och så finns det även "mildare" former. Min pappa har en typ av KOL och han har inte rökt en cigarett i hela sitt liv, utan fick det p.g.a obehandlad astma från när han var barn!
  /Sanna
  Posted 18:04, 19 Nov 2012
  Hej Anna!
  Intressant, men du kanske kunde ha tagit med lite mer om vilka som kan få KOL. Det är ju inte enbart rökare och så finns det även "mildare" former. Min pappa har en typ av KOL och han har inte rökt en cigarett i hela sitt liv, utan fick det p.g.a obehandlad astma från när han var barn!
  /Sanna
  Posted 18:04, 19 Nov 2012
  Kort fattat och bra!
  Beskrivande text dock lite olika storlek på texten längst upp!
  Hade velat ha adress till källorna under vanliga texten, blir förvirrande med så löpande.
  Men annars super bra text!
  Posted 19:30, 26 Nov 2012
  Helene och Sanna, nej det är inte vara rökare som drabbas men eftersom det inte fick vara mer än 1½ A4 så fick jag tyvärr inte plats att skriva nått om detta, ville inte nämna bara lite om det heller. Men det var himla tur att ni vet att det kan bero på andra saker än rökning också, då vet ni det utan att jag behövde berätta det:)
  MVH / Anna
  Posted 10:05, 12 Dec 2012
  Emma, var meningen att det skulle vara större text på KOL eftersom det är överskriften:)/ Anna
  Posted 10:06, 12 Dec 2012
  Hej Anna!
  Väldigt bra text och uppdelning, det var lätt och intressant att läsa din text. Den får en verkligen att tänka om och inse hur farligt rökning är! Mvh, Sanna
  Posted 13:03, 12 Dec 2012
  Hej Anna!

  Intressant läsning. Väldigt lätt läst med alla underrubriker.
  Det är tur att man inte röker, men som du skriver så är inte bara rökningen som är problemet även om det är den största orsaken.
  Fick reda på häromdagen att min mammas vännina har fått KOL och hon röker inte. Hon är hårfrisörska så hon har alltså fått detta utav sitt jobb. Hårsprayer och hårfärgningsvätskor är heller inte så hälsosamt men det vet ni säkert. Men det för en att börja fundera lite på vad man egentligen använder för farliga ämnen till håret.
  Mvh/Therese
  Posted 09:40, 13 Dec 2012
  Viewing 10 of 10 comments: view all
  You must login to post a comment.