Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2012 > Sjukdomar > Gallsten

Gallsten

  Table of contents
  No headers

   

  Vad är galla?

  Galla är en vätska som innehåller kolesterol, bilirubin, elektrolyter, gallsalter och vatten, är gift grön till färgen och har en slemmig konsistens (Lind, PO. 2005). Gallan produceras i levern och rinner ner i gallblåsan som fungerar som en uppsamlingsplats mellan måltiderna. När vi sen äter, tömmer sig gallblåsan ut i tolvfingertarmen på en signal från ett hormon CCK (kolecystokinin) (Malmqvist, J. 2008-). För att tunntarmen skall kunna ta upp fettet i maten vi äter, måste gallan hjälpa till att finfördela det (Lind, PO. 2005).

   

  Varför gallsten?

  Nästan alla stenar är uppbyggda av kolesterol. För mycket kolesterol (fett) i gallblåsan gör att den blir övermättad på det och bildar hårda klumpar och är en av orsakerna till att det bildas stenar (Malmqvist, J. 2008-).

  Var femte kvinna och var tionde man har gallsten i Sverige. Många har inte problem av detta och vet därför inte av att dom har stenar.

  Att ha stenar i gallblåsan är i sig ingen sjukdom det är när stenarna kommer ner i gallgångarna och fastnar som det blir problem.

  Några av skälen till att man kan drabbas av gallsten är: ärftlighet, ålder (vanligast hos äldre), övervikt, höga blodfetter, gravida kvinnor kan drabbas, västvärldens livsstil och kostvanor (Andren-Sandberg, Å. 2012).

  Och slutsatsen av detta kanske kan vara: är man en smal, ogravid ung manlig vegetarian med sunda livsvanor utan ärftlighet för gallsten så klarar du dig nog.

   

  Symtom:

  Om en sten lämnar gallblåsan och fastnar, drabbas man av ett gallstensanfall. Det som orsakar smärtan är att trycket ökar i gallblåsan och att den glatta muskulaturen krampar (Lind, PO. 2005). 

  * Smärtan kommer ganska snabbt.

  * Smärtan sitter under höger revbensbåge och runt mellangärdet men kan också stråla ut i ryggen.

  * Man blir kallsvettig.

  * Man blir illamående och ibland kräks man.

  Anfallen kan hålla i sig från ett par minuter till uppåt två timmar. Och det är individuellt hur ofta anfallen kommer. Har man gallsten kan man ta det försiktigt med råa grönsaker, rökt och fet mat (Andren-Sandberg, Å. 2012). 

   

  Akut gallblåseinflammation, kronisk gallblåseinflammation och gulsot är också några av de sjukdomar du kan få om stenarna sätter sig på tvären (Andren-Sandberg, Å. 2012).

   

  Behandling:

  Smärtat stillas med Diklofenak och/eller Voltaren som också är antiinflammatoriska läkemedel (Malmqvist, J. 2008-).  Dessa sjukdomar kräver läkarvård och vid upprepade anfall kanske också en operation. Idag gör man oftast en titthålsoperation för att ta bort gallblåsan och man får åka hem samma dag som ingreppet (Andren-Sandberg, Å. 2012).

  Kroppen fungerar bra utan gallblåsa, istället för att portionera ut galla vid måltid så rinner det lite mest hela tiden. Så man måste vara försiktig med fet mat, så gallan hinner finfördela det. Annars kan man få riktiga magkramper (Bjerneroth-Lindström, G. 2010).

  / Nina Forsberg 

   

   

  Referenslista:

  Andren-Sandberg, Å. (2012). Mage & Tarm: Gallsten. Hämtat 4 november, 2012, från Netdoktor.

  http://www.netdoktor.se/mage-tarm/?_PageId=570

   

  Bjerneroth-Lindström, G. (2010). Galloperation. Hämtad 7 november, 2012, från 1177:

  http://www.1177.se/Gavleborg/Fakta-och-rad/Behandlingar/Galloperation/

   

  Lind, PO. (2005). Magproblem: Må bra och ät gott. Stockholm: Prisma. Sidorna:106-112.

   

  Malmqvist, J. (Red.). (2008-). Medikon. Band 2: 1 upplagan. Malmö: Bertmarks Förlag.

   

   

   

   

   

   

   

  Files (1)

  FileSizeDateAttached by 
   Gallstenssjukdom.docx
  No description
  18.3 kB21:16, 5 Nov 2012h12katfoActions

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Intressant läsning! Lättläst och bra.Har du fått någon uppfattning om varför kvinnor drabbas i högre utsträckning än män? Jag blir lite nyfiken på hur det är att ha gallstenar som inte ger sig iväg - får man fler och fler om det en gång börjat? Kan man ha många liggandes eller blir det för trångt och de "måste" iväg? Intressant att läsa att man klarar sig utan gallblåsa. Men vad händer då med hormonet CCK? Kan det "känna av" att det inte finns någon gallblåsa att skicka signal till?
  Extra plus för din roliga slutsats :-)
  Posted 13:18, 13 Nov 2012
  Jag är inne på samma spår som föregående, om kvinnor och gallsten. Finns det några förklaringar till varför gravida har större risk att drabbas av gallsten? Händer det något hormonellt hos en gravid som kan påverka nedbrytningen av kolesterol?

  När vi var på obduktionen så hade det obduktionsobjektet gallsten, jag vart förvånad över hur stor och hårt gallstenen var. Men den hade som tur var inte vandrat ifrån gallblåsan till gallgångarna.
  Men kan man leva med en gallsten i gallblåsan hur länge som helst? Eller vandrar den slutligen iväg?


  Jag tycker du har vart ut en bra och väsentlig information!

  /Johanna Sparr
  Posted 10:51, 11 Dec 2012
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.