Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2012 > Sjukdomar > Fibromyalgi

Fibromyalgi

    Fibromyalgi
  (fibro- vävnad, myo- muskel, a

  (fibro- vävnad, myo- muskel, algos- smärta)


  Vad är fibromyalgi?

  Fibromyalgi kallas ofta för ”den osynliga sjukdomen”, för att smärtan inte syns, men den känns för dem drabbade. Det är en störning i det centrala nervsystemet (CNS), en obalans i kroppens smärthämmande system som består av olika hormon, vilket betyder att kroppen skickar fler och kraftigare smärtimpulser och att hjärnan är mer smärtkänslig och tolkar fel. Alltså, smärtan man känner sitter inte där som hjärna tolkar den till att göra.
  Hur fibromyalgin uppstår är inte helt klart, men det finns vissa faktorer som har visat sig bidra.
  -Lång lokal smärta.
  -Infektion.
  -Fysiska/psykiska trauman.
  -Långvarig stress eller sömnsvårigheter.
  -Ärftlighet.
  Den skillnaden som finns mellan dem olika faktorerna är förloppet, lång lokal smärta och psykisk ohälsa har ofta ett långsamt förlopp. Medan en infektion eller ett trauma ger sjukdomen ofta ett kort förlopp, sjukdomen kommer plötsligt. I Sverige finns det ca 200.000st som lever med fibromyalgi (Sveriges Fibromyalgiförbund, 2012). Och det är fördelat så att drygt 8 av tio som drabbas är kvinnor (Ledin, C., 2011). Dem flesta som får fibromyalgi är mellan 30-50år (Signäs, G., 2012).

  Vilka symtom ger fibromyalgi?

  Dem symtom som karakteriserar fibromyalgi är utspridd kronisk värk och muskelutmattning i kroppen samt trötthet.
  Men symtomen är många och kan skilja sig från patient till patient.
  Några exempel är:
  -Febervärk.
  -Stelhet.
  -Synlig svullnad eller känsla av svullnad.
  -Problem med sömnen, vaknar ofta, brist på djupsömn och känner sig aldrig utvilad.
  -Huvudvärk/Migrän.
  -Magbesvär
  -Hjärtrytmrrubbningar.
  -Svettningar
  -Koncentrationssvårigheter.
  -Försämrat närminne.
  -Ljud-, ljus- och luktkänslighet (Sveriges Fibromyalgiförbund, 2012).


  Hur ställer man diagnosen?

  Eftersom det inte finns några prover man kan ta för att bekräfta fibromyalgi så lägger läkaren idag stor vikt vid patientens egen historia och upplevelser. Man ska ha haft värken i minst 3månader och värken ska ha suttit på båda sidor och även på över- samt underkroppen.
  Man mäter smärtan på 18st så kallade tenderpoints, trycket ska vara förhållandvis lätt och det mäts vid en digital palpation (Sveriges Fibromyalgiförbund, 2012).

  Kan man bota fibromyalgi? Hur?

  Man kan inte bota fibromyalgi, men vissa kan faktiskt med tiden bli fri från sin fibromyalgi och andra får det i skov vilket kan betyda att dem går smärtfria i flera år.
  Det forskas en hel del kring mediciner som skulle kunna göra patienter smärtfria. I dag försöker läkare att hjälpa till att underlätta så mycket som möjligt för patienter med bl.a. varmvatten bad, akupunktur, massage och sjukgymnast (Sveriges Fibromyalgiförbund, 2012. Men det finns även mediciner som används. Tyvärr fungerar dem gamla smärtstillande medicinerna dåligt på en patient med fibromyalgi. Men man använder sig istället av mediciner som egentligen används mot andra neurologiska och psykiska sjukdomar som har visat sig fungera bättre.  Bland annat antidepressiva som ges i betydligt mindre dos än vad som vanligtvis ges till en patient med depression, detta förbättrar bland annat sömnen hos patienten samt ger en god smärtlindring. Dessutom finns det epilepsi läkemedel som under många år också ha visat sig ge god effekt mot värken (Nisell, R., 2009).
  Patienter kan även ges morfinpreparat och andra smärtstillande medlen med en central påverkan, men pga. att dessa är så beroendeframkallande är det bara något som ges när patienter kommer upp i ålder. Många patienter får ofta bara något utskrivet för att kunna sova.
  Läkare uppmärksammar patienter om hur viktigt det är för denna att försöka sova, äta och röra sig rätt. Det som kan kallas för självhjälp för patienten.
  -Se till att hålla sig torr och varm, väder och vind påverkar väldigt mycket, många känner att smärtan accentuerar vid kyla  och att värme ger god smärtlindring.
  -Man kan även se till att planera sina dagar så man gör lagom mycket. Värken förvärras av både över- och understimulering.
  -Motionera, men samma där, att motionera för mycket gör bara värken värre.

  Det allra viktigaste för en patient med fibromyalgi är att få stöd och förståelse från sin omgivning. Många går år med att inte bli betrodda av familj och nära eller läkare. Detta är väldigt påfrestande psykiskt, vilket i sin tur förvärrar värken för den sjuke (Sveriges Fibromyalgiförbund, 2012).

  Källförteckning.

  Sveriges Fibromyalgiförbund. (2012). Sveriges Fibromyalgiförbund. Hämtad den 20 oktober från Sveriges Fibromyalgiförbund:
  www.fibromyalgi.se 
   
  Nisell , R. (2009). Fibromyalgi. Hämtad den 8 december 2012 från Youtube:
  www.youtube.com/watch?v=vCdYvbFRKqE
   

  Ledin, C. (2011).  Fibromyalgi. Hämtad den 8 december 2012 från 1177:
  www.1177.se/Dalarna/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Fibromyalgi/
   

  Signäs, G. (2012). Fibromyalgi. Hämtad den 8 december 2012 från Vårdguiden:
  www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Fibromyalgi/

   

   

  www.fibromyalgi.se

  www.youtube.com/watch?v=vCdYvbFRKqE
  Ralph Nisell docent och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset

  www.1177.se/Dalarna/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Fibrom

  Fibromyalgi
  (fibro- vävnad, myo- muskel, al

  www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-

  Files (2)

  Comments (7)

  Viewing 7 of 7 comments: view all
  Hej Helene!
  Lärde mig mycket nytt, som tex vad som kan utlösa sjukdomen och hur hjärnan feltolkar smärtsignalerna. Undrar dock vad digital palpation är?
  Bra flyt i texten och lättläst.
  Är de kursiverade meningarna dina egna åsikter och kunskaper?
  Bra med bild!
  Hälsningar Åsa edited 16:34, 28 Oct 2012
  Posted 16:33, 28 Oct 2012
  Digital palpation= Det är en maskin som ser lite ut som en pistol som dem sätter emot en tenderpoint och så trycker den tills man säger till att det gör ont & då har den mätt trycket man tål.
  Ja dem kursiverade är mina meningar, ville att dem skulle stå ut så mycket så möjligt så ingen skulle misstolka dem som hårdfakta! Kan/ska jag göra dem tydligare? Feta & understrukna?:)
  Ha en bra novembermånad nu! Ses den 6/12 för obduktion!?!
  Med vänlig hälsning
  En stressad Helene:)
  Posted 10:19, 29 Oct 2012
  Då vet jag vad digital palpation är, tack för det! Nej, tycker inte du behöver ändra det kursiverade. Ha det så skönt i värmen så ses vi på obduktionen den 6/12!
  Åsa som får nöja sig med bastuvärme!
  Posted 18:32, 29 Oct 2012
  Hej! Jätteintressant läsning om fibromyalgi. Snyggt upplägg och bra bild!
  Jag blir helt tagen/fascinerad att det kan finnas en sjukdom med så oerhört många symtom och så många varianter av lindring men ingen riktigt bra, låter inte kul med antidepressiv medicin här!
  För många år sedan (50-80-talet) benämndes denna sjukdom i många patientjournaler med "SVBK" vilket ska ha betytt "sved-och-bränn-kärring". Det var väl i brist på bättre vetande men samtidigt lät det lite förnedrande, nästan som patienten inte blev tagen på allvar tycker jag.
  Jag undrar: -Är det enbart kvinnor som blir drabbad av sjukdomen och i vilken ålder är den vanligast?. Tack för intressant läsning och hopp om framsteg i forskningen för alla dessa drabbade människor! Hälsningar Maria Fjellstedt edited 18:10, 5 Nov 2012
  Posted 16:13, 5 Nov 2012
  Mycket bra och intressant! Men kanske det hade varit bra med fler källor?! /Sanna
  Posted 18:08, 19 Nov 2012
  Maria jag hoppade över att ta med tidigare benämningar för läkarna som jag har mött blir bara besvikna när dem hör att det är det man läst och den uppfattningen man fått om sjukdomen.
  Den sista, och utan tvekan, den bästa läkaren jag har haft sa att han möter allt från 7-åringar och uppåt, män som kvinnor. Det är dock vanligast hos kvinnor och att det bryter ut helt vid 30-års åldern. Jag som 26-åring får endast diagnos förstadium till fibro för att dem inte vill sätta diagnosen på patienter under 30år, barn feldiagnosieras oftast med något så simpelt som växtvärk. Behandlingar och symptom är oändligt många! Jag har räknat runt 30st symptom och en hel del sjukdomar som kan kopplas ihop med fibron tex. karpaltunnelsyndrom och IBS (Irritable bowel syndrome). Om jag skulle gått in på all information som finns på nätet hade jag behövt mer än 1 och 1/2 sida. Och mycket hade blivit rena hypoteser. Det finns hur många källor som helst på internet och minst lika många är bara skrivna av privatpersoner. För att hålla denna artikel kort och koncist valde jag medvetet en godkänd källa som jag kunde använda mig av utan att behöva oroa mig för värdet och faktan i deras text. Men visst Sanna jag saknar också att jag inte har en flashig källförteckning!:-)
  Med vänlig hälsning
  Helene
  Posted 04:31, 23 Nov 2012
  Intressant, och välskrivet! Man fick vet lite mer. Har en nära anhörig som har sjukdomen, och den kan vara väldigt besvärlig. /Jenny
  Posted 18:31, 13 Dec 2012
  Viewing 7 of 7 comments: view all
  You must login to post a comment.