Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2012 > Sjukdomar > Bröstcancer

Bröstcancer

  Table of contents
  No headers

  Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor, mellan 15-20 kvinnor insjuknar varje dag. Drabbar främst medelålders och äldre kvinnor. I de flesta fallen börjar cancern i mjölkgångarnas celler, men cancern kan även uppstå i mjölkkörtlarna (Nystrand, A. 2012).

  Orsaken till bröstcancer är inte riktigt kartlagd. Långvarig P-piller användning, östrogenbehandlade klimakteriebesvär är delar som kan öka risken (Setterberg, E. 2011). Hormonella faktorer anses ha en viktig roll. En tidig menstruationsstart eller en menstruation som slutar vid hög ålder kan öka risken. Graviditeter anses minska risken för bröstcancer (Nystrand, A. 2012).

   

  Undersökningar:

  De flesta upptäcker själva sina tumörer, känner en knöl/förhårdnad i sina bröst. Ungefär hälften upptäcks vid hälsokontrollen, mammografin.

  För att läkaren ska kunna ställa diagnos används så kallad trippeldiagnostik (Sköld Nilsson, A. 2010).

  Klinisk undersökning då läkaren känner igenom bröst och lymfkörtlar i armhålan.

  Mammografi/ultraljud

  Biopsi, prov på cellerna, undersöker i mikroskop så man kan avgöra om det är en godartad eller elakartad förändring (Sköld Nilsson, A. 2010).

   

  Behandlingar:

  Kirurgi: I stort sett opereras alla. En liten bit av bröstet så det knappt märks, till att man tar bort hela. Kirurgi är i de flesta fallen den inledande behandlingen av cancern.

  Strålbehandling: Behandlingen går ut på att ta död på de cancerceller som kan finnas kvar efter operation, är alltså ett komplement till kirurgi. Strålbehandling kan påbörjas när operationssåret är läkt.

  Cytostatika: Ges för att ta död på cancerceller men friska celler påverkas också. En biverkning är att håret faller av.

  Hormon: Hormonbehandling har blivit vanligare under de senaste åren som alternativ till cytostatika. Antiöstrogen, Tamoxifen, är ett hormon som man kan ge som efterbehandling för att hindra att nya tumörer växer. Bröstcancer är ofta beroende av östrogen för att utvecklas (Setterberg, E. 2011).

   

  Prognos:

  Över hälften som drabbas av bröstcancer blir helt botade. Statistiskt sett är prognosen bäst ju tidigare man upptäcker tumören och söker hjälp. Bröstcancer är en vanlig sjukdom och många kommer sent till behandling så det gör ändå sjukdomen till den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i medelåldern (Setterberg, E. 2011).

   

   

  Referenslista:

  Nystrand, A. (2012). Cancerfonden, Bröstcancer hämtad 2012-10-28 från: www.cancerfonden.se/sv/cancer/cancersjukdomar/brostcancer/

  Setterberg, E. (2011). Medicin 1 och 2, Liber AB.

  Sköld Nilsson, A. (2010). Bröstcancerboken, Från besked till färdigbehandlad, Norstedt.

  Files (0)

   

  Comments (8)

  Viewing 8 of 8 comments: view all
  Bra text! Men hade gärna sett ännu lite mer fakta om själva "cancerformen", om du förstår hur jag menar:) /Sanna
  Posted 18:11, 19 Nov 2012
  Jättefint skrivet tycker jag. Bröstcancer är en så obehaglig sjukdom, det är jättebra att det uppmärksammas ordentligt.
  Jag undrar om du vet när man blir kallad till mammografi? Vid vilken ålder?

  Väldigt spännande att veta att graviditer ger mindre risk för bröstcancer!

  / Marie
  Posted 13:16, 21 Nov 2012
  Tack, verkligen obehaglig sjukdom. Angående mammografin så tror jag att det kan skilja sig lite på olika landsting, men vid 40 är vanligast. Jag ville ha med mer i texten, skrivit om flera gånger svårta att veta vad man ska ta med. :)
  Posted 14:07, 21 Nov 2012
  Tack för bra läsning, bra skrivet med bra info. Jag håller med tidigare, gärna lite mer info om själva cancersjukdomen. Häftigt det där med graviditet, att det minskar risken, det visste jag inte. Vi får se till att skaffa många bebisar :)Denise
  Posted 21:28, 2 Dec 2012
  Hej!
  Det här är nog en sjukdom som berör många och jag tycker det är viktigt att prata om bröstcancer.

  Angående siffran om hur många kvinnor som drabbas dagligen (15-20 kvinnor), då gäller det i Sverige va?

  Vet man om det är några specifika ämnen i p-pillerna som kan kopplas till bröstcancer? Eller är det att kvinnan under en längre tid påverkar kroppens naturliga hormonbalans?

  Tack för bra information!
  Posted 11:04, 11 Dec 2012
  Väldigt bra uppsats, mycket lärorik information! Jag undrar hur man utför Cytostatika? Har hört talas om behandlingen men aldrig riktigt förstått hur man går tillväga. Mvh, Sanna
  Posted 12:53, 12 Dec 2012
  Bra och tydligt om undersökningar och behandlingar! Jag själv och många i min släkt har haft bröstcancer och bland orsakerna hade jag gärna sett lite mera om eventuella rön när det gäller ärftlighet. /Susanne
  Posted 15:51, 13 Dec 2012
  Bra och lättläst text. Jag upplevde den dock som lite kort och hade gärna sett att du berättat lite mer ingående, även om uppgiftens lilla format inte tillåter alltför mycket fördjupning. Framför allt funderade jag under läsningen mycket på riskfaktorerna. Det står i din text att orsaken inte riktigt är kartlagd, vilket kan vara anledningen till att det lämnas öppet i texten mer än att olika faktorer räknas upp. Jag skulle vilja veta VAD det är som gör att hormonella faktorer anses spela en viktig roll, VARFÖR långvarig p-pilleranvändning och tidig menstruationsstart ökar risken osv. Det kanske helt enkelt inte framgick i dina källor, men jag blev väldigt nyfiken.

  Intressant läsning. Det känns angeläget att ha lite koll på bröstcancer, särskilt som kvinna..

  / Johanna Lj.
  Posted 00:57, 16 Dec 2012
  Viewing 8 of 8 comments: view all
  You must login to post a comment.