Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2012 > Sjukdomar > Öroninflammation- Therese Magnusson

Öroninflammation- Therese Magnusson

  Table of contents
  No headers

  ÖRONINFLAMMATION  (Otit är den medicinska termen).                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                             
  Öroninflammation är en av de vanligaste barnsjukdomarna.

  Förkylning är oftast början till en öroninflammation där virus eller bakterier oftast är orsaken till inflammationen.

  Örats slemhinnor blir sämre på att försvara sig vilket ger en infektion i mellanörat där det bildas var. (Enander, M., Johansson, U. 2011)

                                                                       bild på örat.gif

                                                                                                                     Bild 1, Örat

  SYMPTOM

  Det vanligaste tecknet på en öroninflammation är att det gör ont i örat, man får feber, försämrad hörsel, nästäppa och att det slår lock för örat.  I det fall det runnit ut var ur hörselgången så har det värkt hål på trumhinnan vilket gör att det slutar göra ont. (Rindforth Gillgren, M. 2010)

   

  DIAGNOS

  För att ställa en diagnos använder läkaren ett otoskop för att undersöka om trumhinnan rör sig som vanligt. I det fall trumhinnan är röd och buktar, tyder detta på att det finns vätska bakom trumhinnan. Ibland kan läkaren behöva sätta på en liten ballong på otoskopet för att kunna blåsa lite luft på trumhinna för att se hur den rör sig.
  (Enander, M., Johansson, U. 2011 )

   

  BEHANDLING

  Barn mellan ett och tolv år ger man inte antibiotika till idag, man anser att en inflammation i örat ofta läker av sig själv på ett par dagar utan antibiotika. Man kan ge smärtstillande läkemedel o näsdroppar för att lindra smärtan. Smärtan kommer oftast på natten när man ligger ner, därför kan det vara bra att lägga en extra kudde under huvudet då det minskar svullnaden i slemhinnan i både örat o näsan vilket göra att barnet får mindre ont.  Har inflammationen inte gått över på ett par dagar så bör man kontakta vårdcentralen igen.

  Antibiotika, oftast penicillin (Kåvepenin) sätts in om barnet är under två år och om barnet oavsett ålder har en trumhinna som det har värkt hål på. (Rindforth Gillgren, M. 2010)

   

  ÖRONKATARR

  Öronkatarr är en typ av öroninflammation. Bakom trumhinnan bildas det då vätska vilket kan ge en känsla av lock för örat eller en nedsatt hörsel. (Enander, M., Johansson, U. 2011)

  Om hörseln är kraftigt nedsatt och om barnet har haft öronkatarr en längre tid kan man sätta in ett plaströr i trumhinnan.  Plaströret hjälper till att suga ut vätskan som gör att trumhinnan kan röra sig bättre och att barnet återfår sin normala hörsel. (Enander, M., Johansson, U. 2011)

   

   

  Referenslista

   

  Internet

  Enander, M., Johansson, U. 1177 Landstinget Gävleborg (2011). Öroninflammation. http://www.1177.se/Gavleborg/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Oroninflammation/#section-2
  Åtkomst 2012-11-21

   

  Rindforth Gillgren, M. Vårdguiden, Stockholms läns Landsting (2010) Öroninflammation.
  http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Oroninflammation/
  Åtkomst 2012-11-21

   

  Bild

  Bild 1. Örat
  http://www.1177.se/Gavleborg/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Oroninflammation/#section-2
  Åtkomst 2012-11-21

   

  Files (1)

  FileSizeDateAttached by 
   bild på örat.gif
  No description
  52.75 kB08:50, 22 Nov 2012h12magthActions

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Hej Therese!
  Informtiv och bra text, lätt att läsa tack vare styckeindelningen.
  Hade varit intressant att veta hur hörseln och trumhinnan påverkas vid upprepade öroninflammationer med söndervärkt trumhinna. Och hur funkar det med rör i öronen, blir det någon ökad risk för att patogena mikroorganismer ska ta sig in?
  Mvh Åsa Weijden
  Posted 10:27, 28 Nov 2012
  Hej Åsa,
  Röret i örat hjälper till att suga ut vätskan bakom trumhinnan och förebygga så att inte bakterier ska kunna letat sig in och ge fler inflammationer.
  Dom flesta inflammationer läker av sig själv och man får inga besvär eller men av den. Hörselskador är väldigt ovanliga. Ibland kan man behöva få öronen undersökta en tid efter för att kolla så att hörseln fungerar som den ska.
  Mvh/Therese
  Posted 19:37, 4 Dec 2012
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.