Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, MC1078, ht2016 > Sjukdomar > Tinnitus

Tinnitus

  Table of contents
  No headers

  Vad är Tinnitus och varför får man det?

  Tinnitus är att höra ljud, det kan vara brus, pip, tjut eller liknade. För vissa är detta något som hörs hela tiden, och för andra endast vid enstaka tillfällen då man har blivit utsatt för höga ljud. (1177 Vårdguiden, 2015)
  Tinnitus i sig är inte en sjukdom utan ett symtom. Varför man får det kan variera. Det kan bero på en bullerskada, hörselskada eller i sällsynta fall medicinering. Acetylsalicylsyra är ett sådant ämne som kan påverka din hörsel. (Hörsellinjen.se)

  Det finns olika teorier om vad som faktiskt händer i kroppen när man får tinnitus.
  En är att det beror på skadade sinnesceller i innerörat som sänder ljud av sig själva. (1177 Vårdguiden, 2015) En annan att vätskerörelser i hörselsnäckan plockas upp av skadade hårceller.

  Stress, oro och depression kommer inte att ge dig tinnitus. Dock kan de göra dig mer mottaglig för din tinnitus.

  Antal drabbade

  Ca 15 % av befolkningen har tinnitus, detta definieras av att man hör tinnitusljud väldigt ofta eller hela tiden, ej endast efter att ha vistats i en högljudd miljö. Ca 1-3 % har så pass svåra besvär att de måste söka hjälp. (Hörsellinjen.se)

  Förebyggande åtgärder

  Det man kan göra är att i största möjliga mån försöka undvika att utsätta sig för alltför höga ljud. Ska man på konsert, använd hörselproppar. Arbetar man i en högljudd miljö, t.ex. ett verkstadsgolv, använd hörselkåpor.

  Behandlingar

  I dagsläget går det inte att bota tinnitus, men dem allra flesta lär sig att leva med det och behöver inte söka hjälp.
  För de som behöver behandling är det viktigt att göra en utredning om varför man har drabbats och hur det påverkar dig. På så vis kan man skräddarsy behandlingen. Olika landsting kan erbjuda olika behandlingar.

  Är din tinnitus ett resultat av en hörselskada kan en hörapparat vara till hjälp. Beror den på acetylsalicylsyra som finns i bl.a. Asprin och Treo räcker det med att låta ämnet gå ur kroppen, något som sker med tiden. Om det påverkar sömn, koncentration eller ljudkänslighet, för att nämna några faktorer, kan det vara aktuellt med kognitiv beteendeterapi, KBT, eller tinnitus retraining therapy, TRT.
  Det dessa två terapier gör är att lära dig olika sätt att lindra din tinnitus. Genom KBT får du ett nytt förhållningssätt till det. Och vid TRT handlar det om att med hjälp av ljudsimulering minska besvären. Av dessa två är KBT-behandlingen mer legitim då det finns mer forskningsresultat gällande denna. (1177 Vårdguiden, 2015)

  Referenslista

  Tuominen, Peter (Red.) (2015). Tinnitus. Hämtad 1 december, 2016, från 1177 Vårdguiden:
  http://www.1177.se/Dalarna/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Tinnitus/

  Hämtad 1 december, 2016, från Hörsellinjen.se:
  https://horsellinjen.se/fakta-och-rad/horsel-och-horselskador/tinnitus/

  Files (0)

   

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Tänk på referenserna, att skriva i bokstavsordning och att skriva författarens efternamn först. /Elisabeth
  Posted 16:09, 13 Dec 2016
  Intressant information och bra skrivet. Hade gärna vetat mer om vilka besvär som kan uppkomma i vardagen på grund av tinitus.
  Posted 10:54, 3 Jan 2017
  Jag funderar på om det är någon skillnad mellan män och kvinnor i fråga om hur många som får/har tinnitus? En annan sak jag tänkte på är vilket sätt acetylsalicylsyran påverkar hörseln?
  Annars var det en intressant och väldigt bra sammanfattad text! /Elina
  Posted 11:09, 3 Jan 2017
  Intressant läsning om ett ämne som jag inte har lagt ner så mycket tankar på tidigare. Ett ämne som för alla är aktuellt, alla utsätts ju för situationer där det förkommer högt ljud någon gång, så man kan tycka att arbetsplatser och annat borde vara mer informativa när det gäller tinnitus eftersom det verkar ganska lätt att drabbas av. / Ulrika
  Posted 13:44, 3 Jan 2017
  Hej Kristina!
  Precis som du skriver kan orsakerna till tinnitus variera. Det som också kan vara intressant att veta är att även somatiska orsaker som bettfel, muskelspänningar, whiplashskador och dylikt kan orsaka tinnitus.
  Jag hittade några små stavfel som du kanske vill rätta till. Sista meningen i första stycket ”oror”, 
i andra stycket ”endas” samt i meningen ”utsätta sig gör alltför höga ljud” i tredje stycket. =)
 Intressant läsning och jag tycker att du har skrivit en bra och kärnfull artikel. / Caroline

  Posted 10:14, 4 Jan 2017
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.