Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, MC1078, ht2016 > Sjukdomar > Glutenintolerans

Glutenintolerans

  Table of contents
  No headers

   

  Vad är glutenintolerans ?

  Glutenintolerans är en kronisk sjukdom som innebär att man inte tål gluten som  är ett protein i sädesslag som bland annat korn, råg och vete. En annan benämning för sjukdomen är celiaki (magakuten.se, 2016)

  Celiaki är en kronisk sjukdom och ska inte förväxlas med veteallergi ,då dessa tillstånd har olika orsaker och symtom (matallergier.se, 2016)

   

  Orsak

  Om en person med glutenintolerans äter gluten blir tunntarmen inflammerad och dess tarmludd skadas. Detta resulterar i att tunntarmens förmåga att ta upp viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler försämras.
  Obehandlad glutenintolerans kan därför leda till ohälsa och näringsbrist
  (1177.se, 2016 celiaki.se, 2016)

  1-2 procent av den svenska befolkningen beräknas lida av sjukdomen. En ökning av antalet drabbade har skett under det senaste årtiondet i Sverige och andra västländer.  Sjukdomen är som vanligast hos kvinnor och kan börja ge symtom när om helst under livet. Celiaki är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland barn och unga (celiaki.se, 2016)

  Det finns en större risk att drabbas av glutenintolerans om en lider av sjukdomar som diabetes typ 1, sköldkörtelsjukdomar eller har en kronisk leversjukdom(1177.se, 2016)

  Symtom

  Symtomen  kan variera stort från person till person och kan leda till obehandlad glutenintolerans. Många söker sig till sjukvården på grund av trötthet och utmattning, de blir då behandlade för blodbrist istället. Detta gör att det kan ta flera år innan sjukdomen upptäcks(1177.se, 2016).

  De vanligaste symtomen innefattar bland annat diarré, uppblåsthet och orolig mage. Sjukdomen kan även ge upphov till värk i muskler och leder, viktminskning och hudbesvär samt blåsor i munnen(1177.se, 2016).  

   

  Undersökning och diagnos

  Vid misstänkt celiaki utförs ett blodprov. Detta blodprov kan visa förhöjda värden av antikroppar mot gluten, vilket tyder på glutenintolerans. För att säkerställa diagnosen genomför läkaren vanligtvis en tunntarmsbiopsi för att se om tarmluddet är skadat. Detta kan bekräfta om personen har celiaki (celiaki.se, 2016)

   

  Åtgärder

  Celiaki går inte att behandla, åtgärden är att lägga om kosten. Den som drabbats får genomgå en omställning och bör lära sig vad som innehåller gluten, komma ihåg att läsa innehållsförteckningar,
  informera vänner och familj samt tänka på att planera måltider i förväg 
  (scuf.se, 2016).

  När kosten lagst om kan tarmen börja läka. Läkningsprocessen varierar beroende på ålder och andra sjukdomar. En ung och annars frisk person kan bli återställd på ungefär 6 månader, men processen kan i vissafall ta upp emot ett helt år.

  Efter detta får personen avstå helt från gluten resten av livet för att inte bli sjuk igen (glutenintolerans.se, 2013, scuf.se, 2016).  

   

   

  Referenslista

   

  Anna Bendt (red.) (2016) Glutenintolerans. Hämtad 2016-12-11 från Vårdguiden, 1177:

  http://www.1177.se/Gavleborg/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Glutenintolerans/#section-3

  Eva Anell (2016) Veteallergi och glutenintolerans. Hämtad 2016-12- 14 från matallergier.se:

  http://matallergier.se/artiklar/17-matallergi/23-veteallergi-och-glutenintolerans

  Glutenintolerans.se (red.) (2015) Vad är glutenintolerans? Hämtad 2016-12-11 från glutenintolerans.se: 

  http://glutenintolerans.se/vad-ar-glutenintolerans/

  Magakuten.se (2016) Glutenintolerans (celiaki) Hämtad 2016-12-10 från magakuten.se:

  http://www.magakuten.se/sjukdomar/glutenintolerans/

  Svenska celiakiförbundet (2016) Vad är celiaki? Hämtad  2016-12-10 från Svenska celiakiförbundet:

  http://www.celiaki.se/celiaki/vad-ar-celiaki/

  Svenska celiakiungdomsförbundet (2016) Om glutenintolerans.Hämtad 2016-12-12 från scuf.se:

  http://www.scuf.se/glutenintolerans/

  Files (0)

   

  Comments (7)

  Viewing 7 of 7 comments: view all
  Referenserna i din löpande text bör ligga för punkten och referenslistan i slutet behöver vara i bokstavsordning. I övrigt informativ, lättläst och lättförståelig text. /Anette
  Posted 12:39, 19 Dec 2016
  Din mening "Idag är det en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland barn och unga" är väldigt lik den från sidan du har tagit den ifrån "i dag en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn"

  Får man hudbesvär med blåsor i munnen eller ska det vara hudbesvär och blåsor i munnen? Din mening "Sjukdomen kan även ge upphov till värk i muskler och leder, viktminskning och hudbesvär med blåsor i munnen"

  Du har även dubbla mellanslag på vissa ställen. Annars var det bra skrivet och bra information. /Emma
  Posted 13:26, 2 Jan 2017
  Intressant, övergripande och lättläst artikel!

  Ett tips är att du bör se över textens formatering när det kommer till radbrytning, mellanslag, punkt osv. Det kan även i detta fall vara min webbläsare som spökar.

  Instämmer även med tidigare kommentar kring den påpekade meningen om hudbesvär och blåsor i munnen där det verkar blivit någon miss.

  Jag tycker att du har ett bra utbud av referenser och att du har knutit ihop informationen från dessa på ett bra och överensstämmande sätt. /Adam
  Posted 17:55, 2 Jan 2017
  Tack för er feedback, har nu kollat över problemen i texten.
  Posted 11:09, 3 Jan 2017
  Har man sett vad som ligger bakom att det sker en ökning av sjukdomen i just västvärlden och Sverige? Och vad är skillnaden mellan glutenintolerans och veteallergi som du skriver om i början?
  En väldigt intressant och bra skriven artikel! /Elina
  Posted 11:49, 3 Jan 2017
  Hej Malin!

  Informativt och bra skrivet! 
Det kan även vara intressant att nämna att glutenintolerans dessutom kan ge upphov till psykiska symtom som depression och koncentrationssvårigheter.

  Jag hittade också något extra blanksteg och ett kommatecken som hamnat lite på sniskan i första stycket, samt att källhänvisningarna i texten sitter ihop med meningens sista ord i andra och tredje stycket. Men artikeln är kärnfull och ger en intressant läsning om glutenintolerans. / Caroline
  Posted 14:40, 4 Jan 2017
  Hej!
  Intressant artikel. Jag blev och fundera lite på det du skrev om att det var viktigt att inte missta celiaki och veteallergi. Undrar hur vanligt det är att man blandar ihop de två då du uttryckligen varnar för det i din text. /Kristina
  Posted 19:22, 4 Jan 2017
  Viewing 7 of 7 comments: view all
  You must login to post a comment.