Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, MC1078, ht2016 > Sjukdomar > Blindtarmsinflammation

Blindtarmsinflammation

  Table of contents
  No headers

  Blindtarmsinflammation (appendicit)

  Allmänt

  Blindtarmen är en del av tjocktarmen och den ligger precis under anslutningen till tunntarmen och ser ut som en liten säck. Denna säck har ett maskformigt bihang som är ungefär 5-10 cm långt, det är när detta bihang inflammeras

  som blindtarmsinflammation uppstår, det är alltså inte hela blindtarmen som inflammeras utan bara det lilla bihanget. Bihanget har troligtvis inte någon viktigt funktion för oss människor (1).

   

  Varför man drabbas av blindtarmsinflammation

  Det är ofta inte riktigt fastställt varför denna inflammation uppstår, men man tror att det kan bero på att öppningen mellan blindtarmen och bihanget blir tilltäppt av hård avföring eller att vävnaden har svullnat upp av någon anledning.
  En svår blindtarmsinflammation kan leda till att bihanget brister på grund av att slemhinnan sväller upp och blodförsörjningen blir sämre.
  Om bihanget skulle brista kommer det var och bakterier som samlats i bihanget ut i bukhålan och då får man en bukhinneinflammation, vilket kan vara mycket allvarligt (1).

   

  Symtom vid blindtarmsinflammation

  Symtomen som uppstår vid en blindtarmsinflammation är smärtor som börjar mitt i buken och som sedan vandrar ner till en plats som kallas Mac Burneys punkt, denna punkt ligger på höger sida och nedanför naveln (1).
  Illamående och kräkningar är vanliga symtom samt en förhöjd temperatur. Dessa symtom är dock också vanliga vid andra sjukdomar som till exempel gallsten, njursten och äggstocksinflammation (2).

   

  Undersökningar

  Vid misstanke om blindtarmsinflammation så gör man ofta en röntgenundersökning samt palpering av buken. Kvinnor undersöks också gynekologiskt för att utesluta inflammation i äggstocken.
  Titthålskirurgi används mer och mer för både fastställning av diagnos och för borttagande av bihanget (3).

  För att minska risken för att blindtarmen brister så är det är väldigt viktigt att snabbt komma in på en undersökning om man har oklara smärtor i buken.
  Ibland, om det är en lindrig inflammation, så läker inflammationen av sig själv och patienten behöver inga operationer eller åtgärder. (1)

   

  Åtgärder

  Har man fastställt att patienten har en blindtarmsinflammation så brukar man åtgärda den med en akut operation där man söver patienten och tar bort det inflammerade bihanget.
  Efter operationen så kan antibiotika sättas in för att förhindra fler inflammationer. Man kan även ersätta operationen med endast antibiotika om det skulle vara så att patienten inte kan opereras av någon anledning.
  De flesta patienter opereras inom 48 timmar från besvärens uppkomst (3). Efter en lyckad operation så stannar patienten kvar minst ett dygn på sjukhuset (2).

   

  Följdsjukdomar och komplikationer

  Komplikationer och följdsjukdomar är väldigt ovanligt efter en operation. Men om bihanget har brustit så kan det finnas en risk för att såret får en infektion trots behandling med antibiotika.
  Efter en komplicerad blindtarmarsoperation så ökar risken för tarmvred en aning, det finns också en större risk för sterilitet och ljumskbråck.
  Återfallsrisken är väldigt liten, men om kirurgen har lämnat kvar en bit av bihanget så finns det en risk att det blir inflammerat igen. För äldre patienter finns det en risk för hjärtinfarkt och farliga infektioner efter operationen. (3)

   

  Statistik

  Blindtarmsinflammation är vanligast för patienter som är mellan 10-20 år, och det drabbar män mer än kvinnor.
  Det är olika hur snabbt blindtarmen brister beroende på hur gammal man är, för ett barn kan det ta 12 timmar medan för en vuxen person kan det gå 3 dygn (3)

   

   

  Källor

   

  1, Setterberg E. Medicin 1 och 2; kroppen. 1 rev. Uppl. Stockholm: Liber; 2011.

   

  2, Benno P, Ernberg I, Midtvedt T. Magen: bakterier buller och brak.1 rev. Uppl. Solna: Karolinska Institutet University Press; 2012.

   

  3, 1177 Vårdguiden. Skribent; Wilhelm Graf. Granskare; Staffan Eriksson. Blindtarmsinflammation[Internet]. Stockholm: 1177 Vårdguiden; [uppdaterad: 2012-12-20; citerad 2016-12-08] Hämtad från:

  http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/F...sinflammation/

  Files (0)

   

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Informativt och lättläst. Se dock över satsbildningen och sätt punkt på några ställen där det nu är ett kommatecken. Bättre flyt i texten då. Källorna bör vara i bokstavsordning. Jag ser också att du har två olika typsnitt och teckenstorlekar och det vore bra om de var likadana. Förövrigt bra text. /Anette
  Posted 10:47, 18 Dec 2016
  Intressant läsning! Min lillebror råkade ut för just brusten blindtarm i början av november och genomgick en väldigt komplicerad operation. Läkarna missade att ställa rätt diagnos först och han blev hemskickad, så den brast till slut.
  Se över storleken på texten, den känns liten. Intressant och kul att du valt ett annat referenssystem. //Sara
  Posted 13:34, 20 Dec 2016
  texten är väldigt lättläst och intressant, tycker dock att hela texten bör vara i samma storlek.
  Posted 01:58, 28 Dec 2016
  Intressant text som är lätt att ta till sig!

  Tycker att det är roligt att du valt att använda ett annat referenssystem än de flesta andra då det gav texten ett annat flyt och inte kändes lika distraherande. Titta över användningen av detta i texten då det på något ställe ser ut på följande sätt: text text. (x) istället för text text (x).

  Vill även påpeka som i de tidigare kommentarerna att det verkar vara skillnad i textens formatering och då främst teckenstorleken som även jag uppfattade som något för liten. Jag fick zooma in en del.

  Bra jobbat! /Adam
  Posted 18:51, 2 Jan 2017
  Lättläst och informativ text!
  Finns det någon anledning till varför män drabbas oftare än kvinnor? Och vet man varför det är vanligare i tonåren än i vuxen ålder?
  Håller med föregående kommentarer vad gäller att texten borde vara i samma storlek hela vägen, dock anser jag inte att storleken är för liten då jag har för mig att vi fick instruktioner om att skriva med runt 12. /Elina
  Posted 11:37, 3 Jan 2017
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.