Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, MC1065, ht 2015 > Sjukdomar > Malignt melanom

Malignt melanom

  Table of contents
  No headers

   

   

  Allmänt om Malignt melanom

  Malignt melanom är den femte vanligaste cancerformen hos kvinnor och den sjätte hos män och sjukdomen uppkommer från pigmentcellerna i huden. (Socialstyrelsen, 2014). Malignt melanom uppkommer oftast på ryggen och på bröstet hos män och på benen hos kvinnor. Det är mycket ovanligt att man drabbas före puberteten och väldigt sällsynt som tonåring, de flesta fall förekommer i vuxen ålder. Det är den cancerform som ökat mest i Sverige men tack vare god kunskap hos befolkningen om sjukdomen så söker folk vård mycket snabbare och på så vis botas fler. Den stora skillnaden mellan hudcancer och andra cancerformer är att den syns ofta för blotta ögat och därför söker man vård direkt (Bjellerup, 2015).

   

  Symtom

  Man behöver inte ha några specifika symptom utan den upptäcks oftast via en pigmentförändring i huden. Antingen ett befintligt födelsemärke eller leverfläck som börjat ändra form, klia och kan även skapa blödningar (Paoli, 2015)

   

                 Riskfaktorer

  En stor riskfaktor är den ultravioletta strålningen alltså solens strålar. Vi utsätter oss för mycket mer solning idag, det gäller att inte bränna sig. Men även hos personer med rött hår och ljus hy så är det inte bara brännskador som är farligt utan även den totala mängden strålning man utsätter sig för, speciellt i ansiktet. Därför är det mycket viktigt att skydda sig från solen. Här är det ofta är ärftliga egenskaper så som rött hår och ljus hy så här kan man säga att ärftlighet har en inverkan också. Vid ärftligt malignt melanom så kan man utveckla en speciell form av födelsemärke och leverfläckar som kallas dysplastiska nevi. Man får då gå på regelbundna kontroller i förebyggande syfte (Bjellerup, 2015).

   

                  Undersökning & Behandling

  Vid en undersökning så tittar läkaren på förändringen med ett mikroskop och det kallas dermatoskop, där ser man alla små detaljer. Vid minsta misstanke om att det kan vara malignt melanom så blir det en operation där man tar bort hudförändringen, då får man även veta om det är en godartad förändring eller om det är cancer. Om man då får diagnos malignt melanom så undersöker man också ljumskar, armhålor och halsen för att se om cancern har spridit sig till lymfkörtlarna. Om det visar sig att melanomet har spridit sig så får man då cytostatika, även kallat cellgifter som är ett cellhämmande preparat. Detta bromsar cancercellerna från att fortsätta dela sig. Även strålbehandling förekommer också då det har visat sig att cancerceller kan vara känsliga för den sortens behandling (Bjellerup, 2015).

   

   

  Referenslista:

  Bjellerup, M. (2015). Malignt melanom: Hudcancer. Hämtad 11 november, 2015, från 1177 Vårdguiden, http://www.1177.se/Stockholm/Tema/Ca...nom/#section-1

  Paoli, J. (2015). Malignt melanomi huden. Hämtad 11 november, 2015, från Internetmedicin.se, http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=3184

  Socialstyrelsen. (2014). Cancerincidens i Sverige 2013: Nya diagnosticerade cancerfall år 2013. Hämtad 8 november, 2015, från socialstyrelsen, https://www.socialstyrelsen.se/Lists...2014-12-10.pdf

                          

   

  Malin Perjans

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Jättebra skrivit, jag funderar på att det är "oftast på ryggen och på bröstet hos män och på benen hos kvinnor" finns det någon koppling till varför det är så?
  Posted 18:04, 15 Nov 2015
  Bra arbete! Tänkte på ett par saker:
  - Under riskfaktorer finns en mening "Här är det ofta är ärftliga egenskaper...." meningsuppbyggnaden är lite knepig:)
  - Skickas alla leverfläckar in på analys, som opereras bort även av annan anledning än misstanke om malignt melanom? För att kunna utesluta det? :)
  Posted 09:30, 16 Nov 2015
  "Vid ärftligt malignt melanom så kan man utveckla en speciell form av födelsemärke och leverfläckar som kallas dysplastiska nevi."
  Jag undrar:
  - Är födelsemärken och leverfläckar samma sak?
  - Vad kännetecknar dysplastiska nevi?
  Posted 16:49, 16 Nov 2015
  Bra skrivet! Undrar över det med att skydda sig från solen, skyddar solkräm, eller är det kläder/skugga som gäller?
  /Karoline
  Posted 17:39, 30 Dec 2015
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.