Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, MC1065, ht 2015 > Sjukdomar > Katarakt - grå starr

Katarakt - grå starr

  Table of contents
  1. 1.

  Katarakt – grå starr

  Katarakt eller grå starr är en sjukdom som drabbar ögat och ger synnedsättning pga. att ögats lins blir grumlig. Försämringen tar oftast flera år men hos vissa kan synen försämras kraftig på bara några månader. Båda ögonen brukar drabbas vid katarakt men inte i samma takt (1177). Operation till följd av katarakt är den vanligaste operationen i Sverige, alla kategorier, och man räknar med att hälften av befolkningen kommer att behöva opereras för grå starr under sitt liv (Internetmedicin).

   

  Symtom

  • Sämre och suddigare syn
  • Dubbelseende

  • Bländas lätt

  • Det krävs mer ljus för att se

  • Man ser allt i smutsgula nyanser (1177).

   

  Undersökning

  Vid misstanke om grå starr så görs först en synundersökning där synskärpan bedöms. Sedan görs en ögonundersökning där man tittar om linsen är grumlig och man tittar även om synnedsättningen kan ha andra orsaker t ex om det finns påverkan på gula fläcken (1177).

   

  Orsak

  Katarakt hör till det normala åldrandet och ålder är därför den vanligaste orsaken till sjukdomen. Om man drabbas när man är yngre så kan det bero på ögonskada, långvarig kortisonbehandling eller metabol sjukdom som t.ex. diabetes. Rökning och intensiv solexponering anses kunna vara riskfaktorer. Även barn kan få grå starr och då är sjukdom eller ärftlighet oftast orsaken (Internetmedicin).

   

  Behandling

  Den enda behandlingen är operation där en konstgjord lins ersätter ögats grumliga lins. Man har då i förväg beräknat vilken styrka den nya linsen ska ha. Ingreppet görs med lokalbedövning och via ett snitt i hornhinnan sugs den grumliga linsen ut och en ny lins sätts in. Operationen tar 15-20 minuter och man får gå hem samma dag. Oftast opererar man bara ett öga i taget. Många upplever en klar förbättring av synen efter en operation. Men trots att man innan ingreppet gjort noggranna mätningar för att bedöma vilken linsstyrka man behöver så brukar det sällan räcka med en ny lins, utan ofta behövs även glasögon för att se skarpt (1177).

   

  Referenser

  Wesström, C. (2015). Katarakt. Hämtad 5 november, 2015, från 1177 Vårdguiden

  http://www.1177.se/Dalarna/Fakta-och...mar/Gra-starr/

   

  Zetterström, C. (2014). Katarakt (grå starr). Hämtad 5 november 2015, från Internetmedicin.

  http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1398

   

   Anna Larsson

   

   


   

  Files (0)

   

  Comments (9)

  Viewing 9 of 9 comments: view all
  Jättebra arbete! Jag funderar på om det finns några risker med en operation? Hur vanligt är det i så fall?
  Posted 12:20, 20 Nov 2015
  Bra skrivet! Hur vanligt är det att barn får grå starr? Opereras dom också?
  Posted 11:15, 23 Nov 2015
  Bra och tydligt arbete. Tänker lite på våra två största ögonsjukdomar, Grön starr & Grå Starr-vad är egentligen den största skillnaderna mellan dessa sjukdomar?
  Samt är det vanligare att få denna sjukdom, om man tex varit glasögonbärare eller linsbärare innan sjukdomen? Eller kan man plötsligt bara få symtom av starr utan tidigare problem med ögonen?
  Posted 13:23, 23 Nov 2015
  Jag skulle önska samma typsnitt genom hela arbetet samt stor bokstav på källhänvisningen (internetmedicin)
  :) annars kanon! / Micaela
  Posted 14:38, 23 Nov 2015
  Jsg tänkte på du skrev att om barn får det så beror det ofta på sjukdom eller ärftlighet, är det någon annan sjukdom som kan ge Katarakt som följd?

  Jag tycker det var jätte bra skrivet!
  Posted 09:36, 1 Dec 2015
  Bra och tydligt arbete! :) Jag blev nyfiken på vad det är som gör att linsen blir grumlig?
  Posted 15:17, 3 Dec 2015
  Om ärftlighet är en faktor för barn att drabbas, vilken ålder visar det sig isf och är det operation som gäller även för dom? Vilken/vilka sjukdomar kan ligga bakom att det drabbar barn? Den sista meningen i orsaksstycket hade kunnat stått tidigare, nu kan det uppfattas som att det är barn som drabbas pga rökning och intensiv solexponering.
  Posted 14:10, 10 Dec 2015
  Tack för era kommentarer, jag har gjort vissa små ändringar. Jag skulle gärna ha samma typsnitt i hela texten men det är helt omöjligt att få till det. Jag fick hålla på i flera timmar bara med att försöka få in texten så är jag glad att det står något överhuvudtaget.... :/
  Posted 12:00, 22 Dec 2015
  Mycket bra och intressant. Om man har nedsatt syn är det då lättare att få grå starr? Eller är det bara om man ärver det? edited 16:50, 28 Dec 2015
  Posted 16:49, 28 Dec 2015
  Viewing 9 of 9 comments: view all
  You must login to post a comment.