Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, MC1065, ht 2015 > Sjukdomar > Irritabel colon (IBS)

Irritabel colon (IBS)

  Table of contents
  No headers

  Irritabel colon (IBS)

   

  IBS – irritable bowel syndrome, kan även kallas för kolon irritabile, känslig tarm eller funktionella tarmbesvär (1177.se). Vad som orsakar symtomen som oftast börjar i 30-40 års åldern vet forskarna inte, men det är vanligare hos kvinnor än hos män (Setterberg, E, 2011). En teori är att det kan vara en överkänslighet hos tarmens sinnesceller eller att det är bakteriefloran i tarmen som ligger bakom problemen (netdoktor.se)

   

   

  SYMTOM

  På både netdoktor.se och 1177.se kan man läsa om dom vanligaste symtomen:

   

  - ont i magen som kan kännas som kramp i tarmarna, det blir värre efter man ätit och det brukar bli bättre efter ett toalettbesök.

   

  - en del får diarréer, andra får förstoppning, eller så är det omväxlande diarré och förstoppning, det är vanligt att man trots att man varit på toaletten ändå har en känsla av inte ha tömt tarmen helt.

   

  - man kan känna sig illamående och gaser i magen gör att man får ont och blir uppblåst och känner sig svullen.

   

  - symtomen kan variera från dag till dag och man kan vara symtomfri i perioder innan nästa skov kommer.

   

   

  DIAGNOS

  Läkaren börjar med att utesluta andra sjukdomar och orsaker som t.ex. cancer, Crohns sjukdom, ulcerös kolit, gluten- och laktosintolerans. Har man haft symtom som magsmärta och obehag minst 3 dagar/månad senaste tre månaderna och inte hittar några andra orsaker eller sjukdomar som kan ligga bakom så kan läkaren ställa diagnosen IBS (1177.se)

   

   

  BEHANDLING

  Både Setterberg och netdoktor.se är eniga om att man inte kan bota IBS, och att man får prova sig fram till vad som funkar, det kan hjälpa att äta på regelbundna tider, minska på mat med grova olösliga fibrer, undvika gasbildande mat som kål, lök och baljväxter, samt undvika fet mat.

   

  Vid problem med gaser kan man prova Miniform eller Dimetikon som jämnar ut gaserna i tarmen och kan göra att man får mindre besvär av smärtan (1177.se).

   

  Har man problem med förstoppning är det bättre att använda ett bulkmedel som Lunelax, Vi Siblin eller Inolaxol än ett tarmretande laxermedel som vid för stort intag kan förvärra besvären och ge diarréer. Ett bulkmedel kan man använda under längre perioder och det kan förbättra konsistensen på avföringen (1177.se).

   

  Motion kan hjälpa då det stärker och stimulerar tarmen, bra är också att försöka minska på stressen. Några hjälpmedel till att lära sig hantera stress kan vara hypnos, meditation eller kognitiv beteendeterapi (netdoktor.se)

   

   

  Referenslista

   

  Ehinger, C (2013) IBS – känslig tarm. Hämtad 5 november, 2015 från 1177 vårdguiden:

  http://www.1177.se/Dalarna/Fakta-och...-tarm/?ar=True

   

  Nathan, T., Brandt, C J. & Schaffalitzky de Muckadell, O (uppdaterad 2015 av Lördal, M) IBS (irritable bowel syndrome) Hämtad 5 november 2015 från netdoktor:

  http://www.netdoktor.se/mage-tarm/ar...rad-tjocktarm/

   

  Setterberg, E. (2011). Medicin 1 och 2. (1. uppl. 3) Stockholm: Liber.

   

  Karoline Utbys Gustafsson 

  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Finns det någon information om hur det ser ut bland barn? Tydligt och bra annars!
  Posted 13:30, 7 Dec 2015
  Finns det någon anledning till varför sjukdomen är vanligare hos kvinnor än män? Bra och informationsrik text annars!
  Posted 10:34, 14 Dec 2015
  Intressant text med bra indelning av styckena. Enligt texten går IBS inte att bota och ''man får prova sig fram till vad som funkar''. Hur kan det hjälpa patienten att få en diagnos om han/hon ändå måste behandla sig själv? Är det bara medicinering som läkaren kan hjälpa till med?
  Posted 10:52, 22 Dec 2015
  Här kommer lite svar :)

  Jag har inte hittat någon information om varför det är vanligare hos kvinnor, och angående barn bara att även yngre kan drabbas men inget utförligare än så.

  Att få en IBS diagnos (även om det inte går att bota) att veta vad det är för fel och att det inte är något allvarligt kan ändå ge en trygghet och något att förhålla sig till.

  Eftersom symtomen varierar finns det inga råd som passar alla, ett bra sätt att lista ut vilken mat man reagerar på kan vara att skriva matdagbok.
  /Karoline
  Posted 12:42, 22 Dec 2015
  Bra och intressant läsning. Här är ett litet recept som jag tipsat en kompis med IBS om: 200 g färsk ingefära + 1 liter vatten kokas i 20 minuter. Sila bort ingefäran och blanda i 1 dl honung och låt det svalna helt, pressa sedan ner saften av 2 citroner. Kan förvaras i glasflaska i kylen i 1 månad.
  Jag vet inte om hon provat det men andra som gjort det säger att det funkar :)
  När man skriver för webben blir det mer lättläst om man använder sig av ett teckensnitt utan seriffer. Till exempel Arial eller Helvetica.
  Posted 14:10, 26 Dec 2015
  Intressant läsning. Har en liten fundering, är detta något som man kan framkalla själv genom t ex. stress, dåliga kostvanor.
  Posted 19:29, 28 Dec 2015
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.