Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, MC1065, ht 2015 > Sjukdomar > Eksem

Eksem

  Table of contents
  1. 1. Olika former av eksem.

  Inledning

  Eksem är den vanligaste hudsjukdomen bland befolkningen och ungefär 10% drabbas av den. Det finns i olika former och beror på att det i de övre hudlagren pågår en inflammatorisk process (Läkemedelsboken, 2015)

  Eksem är inte smittsamt men är ofta besvärliga för den som drabbats av det på grund av klådan och att de syns på kroppen. Att de olika typerna av eksem uppstår kan bero på att hudbarriären blivit försvagad, att huden är torr vilken den exempelvis blir när människor blir äldre och talgkörtlarnas aktivitet minskar och hudens förmåga att binda vatten blir sämre (Vårdguiden, 2014). Andra orsaker till att eksem kan uppstå är exempelvis allergi, ärftliga faktorer eller ämnen som verkar irriterande vid kontakt med huden. (Setterberg, 2011)

  Olika former av eksem.

  Som tidigare nämnts finns olika former av eksem. Det som är gemensamt för alla former av eksem är att hudens yta förändras och den får klåda. De former av eksem som är vanligast är följande:

  • Atopisk dermatit, kallas även böjveckseksem, är en form av eksem som oftast dyker upp under de två första levnadsåren och visar sig oftast vid blöjområdet, på kinderna eller i arm- och knävecken (Vårdguiden, 2014). Atopiska eksem har blivit allt vanligare, ungefär 20% av alla barn har det. Vuxna har oftast eksemen på händer, i ansiktet och halsen (Läkemedelsboken, 2015).

  • Mjälleksem, kallas även seborriskt eksem, är vanligast att det uppkommer i hårbotten (Vårdguiden, 2014). Det placeras sig oftast på ställen som har mycket talgkörtlar så som hårbotten men bland annat även i ögonbryn, hörselgångar, ljumskar och pubisregionen (Läkemedelsboken, 2015).

  • Kontakteksem kan vara icke-allergiska eller allergiska (Vårdguiden, 2014). Vid allergisk kontakteksem uppstår eksemet inom några timmar upp till ett par dygn efter huden varit i kontakt med ämnet. Bland kvinnor ses att nickel är det vanligaste och bland män parfymämnen. Efter dessa ämnen kommer konserveringsmedel och gummikemikalier (Läkemedelsboken, 2015).

  • Myntformat eksem, kallas även nummulärt eksem, dessa uppkommer oftast på armar och ben.

  • Underbenseksem är vanliga att få vid åderbråck och bensår (Vårdguiden, 2014).

    

  Symtom och behandling

  Beroende på vilken form av eksem som personen har så kan symtomen skilja sig. Det som ofta sker är att huden blir torr, fjällig, får rodnad och klåda. Små blåsor och knottror kan uppstå om eksemet blir värre och de kan spricka och då även vätska, på huden blir det sår och sårskorpor bildas (Vårdguiden, 2014).

  Behandlingen av eksem brukar i första hand vara att utreda orsaken till att de uppkommit så att kontakt med ämnet som framkallat eksemen eventuellt kan undvikas. Någon form av salva ordineras oftast för att minska klådan och hålla huden smidig. Något som även kan ge en snabb förbättring är kortison eftersom det verkar inflammationshämmande (Setterberg, 2011). Vid besvärliga och långdragna eksem finns det olika behandlingar som kan behöva utföras på en hudmottagning på sjukhus (Vårdguiden, 2014). Det kan vara aktuellt att behandla med ultraviolett ljus, UVA och UVB, vid svårare atopiska eksem och detta görs på hudmottagning eller speciella behandlingsanläggningar. Sederande antihistaminer, som exempelvis hydroxizin och klemastin, kan lindra klådan. Under de senaste åren har takrolimus och pimekrolimus, som är lokalt verkande immunsupprimerande medel, används vid atopiska eksem. Detta är något som en dermatolog borde handlägga eftersom erfarenheterna av långtidsbehandling är begränsade och en diskussion finns huruvida det finns ökad risk för hudtumörer vid användning av dessa medel (Läkemedelsboken, 2015)


   

   

  Referenser

   

  Läkemedelsboken, (2015). Hudsjukdomar: Eksem. Skriven av Olle Larkö, Hudkliniken, Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg och Magnus Falk, Kärna vårdcentral, Linköping. Hämtad 10 november 2015 från Läkemedelsboken:

  http://www.lakemedelsboken.se/kapite...m&id=f1_7#f1_7

   

  Setterberg, E. (2011). Medicin 1 och 2. Stockholm: Liber AB

   

  Vårdguiden, (2014). Eksem. Redaktör: Åsa Schelin. Hämtad 10 november 2015 från Vårdguiden:

  http://www.1177.se/Dalarna/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Eksem1/

   

   

  Skriven av Sofia Bjälemar

  Files (0)

   

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Intressant, jag funderar på om det finns något "botemedel" mot eksem, eller är det bara lindring av symptomen?
  Posted 18:11, 15 Nov 2015
  Bra fakta! Jag undrar vilka åldrar det är vanligast att drabbas av olika eksem? :)
  Posted 09:38, 16 Nov 2015
  Bra text! Tycker du har fått med det väsentliga och texten flyter på bra. Några funderingar. Kan man beskriva utseendet på eksem? Ser hudförändringar med klåda oftast likadana ut?
  Du har även fått med riskerna som finns om man använder takrolimus och pimekrolimus. Kanske att du även kunde skrivit lite kort om biverkningarna med antihistaminer som verkar vara vanligare behandling mot eksem. En tanke bara. Bra jobbat!
  Posted 10:01, 16 Nov 2015
  Bra skrivet! En fråga om behandlingar, när dottern var liten hade hon mycket eksem p g a mjölkproteinallergi. Förutom kortisonkräm och mjukgörande fick vi kaliumpermanganat utskrivet. Det är droppar som man blandar ut i vatten och badar i (väldigt stark röd färg, ser ut som rödbetsspad), det är antibakteriellt, antiinflammatoriskt och dämpar klåda. Är det något som fortfarande används i behandlingen av eksem?
  /Karoline
  Posted 15:24, 16 Nov 2015
  Hej på er allihopa! Jag ska se om jag kan svara på alla frågor i en och samma kommentar här :) När det kommer till botemedel mot eksem så finns det inget sådant. Det är som jag skrivit att det i första hand bör utredas om det är så att man är allergisk mot något ämne som gjort att eksemen uppkommit och är man allergisk ska man försöka undvika att komma i kontakt med det ämnet. Det finns inget direkt botemedel utan det är lindring i form av salvor, kortison, antihistaminer eller med ljusbehandling (ultraviolett ljus). Nu vet jag på grund av att jag själv har svåra eksem att det även finns behandling med immunförsvarssänkande tabletter och även cellgifter (metotrexat) men det är väldigt hårt för kroppen. Det finns även bad som man kan få ta med oljor och salter, även kaliumpermanganat. Jag har inte skrivit med detta på grund av att de flesta referenser jag använt inte nämnt det och på grund av att artikeln skulle vara så kort så jag valde att gå på det mest vanliga annars hade artikeln blivit för lång. Det finns otroligt mycket mer information som jag skulle velat skriva med :)

  De flesta som får eksem är barn skulle jag tro (är inte helt säker) för det mesta så växer barn ifrån sina eksem vad jag vet men en del har det med sig in i vuxenlivet och en del blir även drabbade som vuxna, har inga exakta siffror på det dock.

  Jag kunde varit lite tydligare när jag skrev "sederande antihistaminer", hos dessa är den vanligaste biverkningen att man blir lite dåsig av medicinen och därav också kliar sig mindre. Men sen finns det så klart fler biverkningar av dessa men inget som stod i texten jag refererade till.

  Angående utseendet på eksem så skulle väl det bästa varit att lägga med några bilder över hur eksem kan se ut men det är lite svårare med att ta bilder från nätet (i och för sig hade jag kunna bjussa på några från mig själv), men de flesta ser ut som rödare rodnader med fjällig hud på, sen varierar de lite i utseende beroende på hur svåra eksem man har skulle väl jag säga i alla fall.

  Jag vet vad du menar med kaliumpermanganat Karoline, jag badade i det förr på hudmottagningen och efteråt såg det ut som att jag varit på en spraytan som gått väldigt fel :) Så som jag förstått det så är det inte lika vanligt att man använder det nu men det finns fortfarande kvar, det verkar också vara något man tar vid svårare eksem. Jag har som sagt försök begränsa mig lite för att verkligen få plats på dessa 1,5 sidor. Var verkligen tajt att få med det övergripande om eksem eftersom det finns många olika sorters eksem, det finns så mycket mer jag ville ha med!

  Tack så mycket för era kommentarer!
  Posted 21:09, 16 Nov 2015
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.