Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, MC1065, ht 2015 > Sjukdomar > Öroninflammation

Öroninflammation

  Table of contents
  No headers

   

  Öroninflammation är en infektion i mellanörat och orsakas oftast av bakterier. Det börjar ofta med en förkylning. Förkylningsviruset gör att slemhinnorna i näsan och öronen blir mer känsliga för bakterier och får därmed svårare att försvara sig. Öroninflammation uppstår ofta plötsligt och kallas därför akut öroninflammation eller akut otit. (Enander, 2015)

   

  Öroninflammation är den vanligaste bakterieinfektionen hos barn. Pneumokocker är den vanligaste bakterien som orsakar sjukdomen. Cirka 70 % av alla barn som fyllt två år har haft minst en öroninflammation och varje år drabbas ungefär 200 000 personer i Sverige. Även vuxna kan drabbas men det är inte lika vanligt. (Läkemedelsverket, 2010)

   

   

  Symtom

   

  Vid en öroninflammation blir trumhinnan röd och tjock och det bildas var, den buktar sig och blir mindre rörlig. Ökad svullnad och högre tryck i mellanörat gör att man får ont och då särskilt på natten när man ligger ner. Feber är ett annat vanligt symtom och även lock för örat och sämre hörsel. Feber är särskilt vanligt hos små barn som även kan få diffusa symtom som dålig matlust och allmän irritation. Trumhinnan kan spricka och var kan då rinna ut i hörselgången. Detta är inte farligt utan trumhinnan läker av sig själv. En positiv bieffekt är att smärtan minskar. (Enander, 2015)

   

   

  Egenvård

   

  Öroninflammation brukar läka av sig själv och man blir helt återställd.  Öronvärken lindras av vanliga receptfria smärtstillande läkemedel. Att hålla huvudet högt minskar svullnaden i näsa och öron och kan därför också minska smärtan. Nässpray/näsdroppar kan användas för att underlätta andningen. (Enander, 2015)

   

   

  Behandling med antibiotika

   

  Öroninflammation kan behöva behandlas med antibiotika. När en läkare ordinerar antibiotika är det främst för att minska risken för följdsjukdomar. På grund av den ökade resistensutvecklingen mot antibiotika hos bakterier är det enligt Läkemedelsverket viktigt att minska användningen av antibiotika, inte bara i Sverige utan över hela världen. Läkemedelsverket kom ut med nya rekommendationer för behandling och uppföljning av öroninflammation år 2010. När jag läser informationen som 1177 Vårdguiden ger angående antibiotikabehandling vid öroninflammation, kan jag konstatera att informationen stämmer överens med Läkemedelsverkets rekommendationer.

   

  Öroninflammationer hos barn mellan ett och tolv år brukar snabbt gå över av sig själv och ger inte några följdsjukdomar. Därför brukar man undvika att ge antibiotika till denna grupp om inga andra komplicerande faktorer spelar in. Patienter som däremot alltid bör behandlas med antibiotika är:

   

  ·         barn under ett år och barn över tolv år

  ·         barn under två år med dubbelsidig öroninflammation

  ·         vuxna

  ·         patienter där trumhinnan har spruckit

   

  Äldre barn och vuxna har för det mesta ett bättre immunförsvar än mindre barn så när de väl insjuknar i öroninflammation så beror det ofta på att infektionen är allvarligare. Därför behandlas alltid äldre barn och vuxna med antibiotika. (Enander, 2015)

   

  Vid öroninflammation bara på ena örat utan några komplikationer behövs ingen efterkontroll vid tillfrisknandet. (Läkemedelsverket, 2010)

   

   

   

  Referenslista

   

  Enander, M. (2015). Öroninflammation. Hämtad 4 november, 2015, från 1177 Vårdguiden,

  http://www.1177.se/Dalarna/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Oroninflammation/

   

  Läkemedelsverket. (2010). Diagnostik, behandling och uppföljning av akut öroninflammation. Hämtad 4 november, 2015, från Läkemedelsverket,

  https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Sjukdom-och-behandling/Behandlingsrekommendationer---listan/Otit-akut-oroninflammation/

   

   

  Av: Cecilia Hultman

  Files (0)

   

  Comments (7)

  Viewing 7 of 7 comments: view all
  Saklig och bra information. Lättläst. Det jag undrar är om alla vuxna med konstaterad öroninflammation får antibiotika eller är det vuxna med annan kronisk sjukdom?
  Posted 09:52, 1 Dec 2015
  Du skriver: Vid en jämförelse kan jag konstatera att 1177 Vårdguiden följer rekommendationerna som Läkemedelsverket ger angående antibiotikaanvändning vid öroninflammation.
  Vad har du jämfört med?
  Bra info!
  Posted 16:46, 3 Dec 2015
  Håller med ovan! Enda synpunkten jag har är att se över själva uppbyggnaden, det är flera och stora mellanrum mellan underrubriker och resterande textstycken. Jag hade tyckt det vart mer lättläst om du tagit bort några av dessa.
  Posted 09:26, 4 Dec 2015
  Bra skrivet! Jag funderar på varför det inte är lika vanligt att vuxna drabbas av öroninflammation? Och även vad det är för komplikationer som kan uppstå som gör att barn mellan 1-12 år skulle behöva antibiotika? Sen skulle rubrikerna i texten kunna vara lite tydligare genom att göra dessa i fet stil eller större teckenstorlek annars lättläst och bra information tycker jag! :)
  Posted 19:01, 7 Dec 2015
  Nu har jag läst era kommentarer och försökt att förtydliga min text litegrann.
  /Cecilia Hultman
  Posted 16:03, 8 Dec 2015
  Bra skrivet! Finns det något som man kan göra om man har upprepade öroninflammationer som kan hjälpa så att man slipper äta så mkt antibiotika?. Tänker främst till barn ? edited 19:43, 28 Dec 2015
  Posted 19:41, 28 Dec 2015
  Bra skrivet saknar lite info om att operera in rör i öronen som alternativ till antibiotika vid upprepade öroninflammationer speciellt hos barn.
  Posted 13:44, 29 Dec 2015
  Viewing 7 of 7 comments: view all
  You must login to post a comment.