Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, MC1065, ht 2015 > Prostatacancer

Prostatacancer

  Table of contents
  No headers

   

  Prostatacancern är den vanligaste cancerformen i Sverige och den leder till ca 2 500 män dör varje år. Den är väldigt svår att upptäcka då den inte ger några symtom till en början. (Tv4 Nyhetsmorgon, 2015) Ca 10 000 män drabbas varje åri Sveriges. Den är ytterst ovanlig hos män i undre medelåldern och genomsnittet för att få denna diagnos är 70 år.Orsaken till att man får prostatacancer är inte helt klarlagd men ca 10 % av fallen är ärftliga. (Prostatacancerförbundet, 2015)

   

  Okontrollerad tillväxt                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

  Det hela börjar när en cell får en skada och inte kan laga sig själv, när det händer tappar cellen kontrollen över sin celldelning. Det är då det kan leda till cancer, cellerna bara ökar och dör inte när det är deras tid är ute. När det gäller prostatacancer växer tumören först inuti prostatakörteln, sen kan den sprida sig till organen intill. Den tar sig även till andra delar i kroppen med hjälp av metastaser som tar sig, t ex till lymfkörtlar och skelett, som nedre delen av ryggraden och bäckenbenet. (Vårdguiden, 2015)

   

  Sjukdomstecken                                                                                                                            

  Prostatacancer betyder att det är en elakartad tumör som har bildats, oftast i den yttre delen av prostatakörteln. Det är därför det kan dröja lång tid innan den trycker på urinröret och patienten får svårt att urinera. Det är inte förens då som det är vanligast att upptäcka sjukdomen.(Cancerfonden, 2015)

   

  Symtom                                                                                                                                                        

  Det är en sjukdom som kommer smygande först och inte ger några symtom.  Men den kan även ha samma symtom som en godartad prostata förstoring, det vill säga svag urinstråle. Om symtomen beror på att det är cancer så brukar utvecklingen gå snabbare, ofta under ett eller två år. Då kan det komma blod i urinen och i sädesvätskan, behov att urinera oftare men även svår smärta vid urinering, svårt att få erektion och smärtsamma ejakulationer. När prostatacancern spridit sig och hunnit bilda dottertumörer(metastaser) till skelettet kan patienten få svåra smärtor och stelhet i ländryggen.(Prostatacancerförbundet, 2015) När man upptäcker symtomen på nerver, muskler och även värk i ben så är det tyvärr oftast redan försent att bota.(Tv4 Nyhetsmorgon, 2015)

   

  Diagnos

  Denna cancer upptäcks oftast vid en vanlig hälsokontroll, men oftast får man gå igenom flera undersökningar innan man får beskedet om att man har prostatacancer. Eftersom patienten oftast inte har några symtom är det inte det man går på när man sätter diagnosen. Utan det är vad patienten har för PSA-värden (prostataspecifikt antigen), som visar om det är förhöjda värden i blodet. När det konstaterats känner läkaren på prostatakörtelns yta vid ändtarmen i första hand. Är den normal ska den kännas fast och något elastisk. Är det däremot prostatacancer känns prostatan hårdare och knöligare. I andra hand görs det en ultraljudsundersökning med en sond som förs in i ändtarmen några centimeter. Sedan kan läkaren studera bilderna på en bildskärm.(Cancerfonden, 2015)

  Det är  måttligt bra träffsäkerhet med PSA beträffande att upptäcka cancer.

  • PSA 3–10 mikrog/L: Ca 30 % av patienterna har prostatacancer.
  • PSA 10–20 mikrog/L: Ca 50% av patienterna har prostatacancer.
  • PSA över 50 mikrog/L: I stort sett alla patienter har prostatacancer, som dessutom oftast är spridd till andra vävnader i kroppen.
  • PSA mycket över 50 mikrog/L: Dessa höga värden tyder på att det sannolikt föreligger dottertumörer i skelettet. (Privatmedicin.se)

   

  Behandling                                                                                                                                                        

  Vid tidig upptäckt och att den inte spridit sig till andra organ, finns goda chanser att bli helt botad. Tre möjligheter finns att tillgå, att vänta med behandling tills vidare, operera bort prostatakörteln och strålbehandling. Då inget fall är det andra likt så sätter sig läkaren med patienten och går igenom vad som är bäst för denna patient. Behandlingarna kan ge jobbiga biverkningar för livskvaliteten, så för de allra minsta och inte aggressiva tumörerna brukar inte läkaren rekommendera någon behandling. Om det däremot är en medelålders man som har en aggressiv form av tidig prostatacancer brukar läkaren rekommendera en behandling som kan bota sjukdomen. Chansen att bli frisk är stor med både operation och strålning.(Cancerfonden, 2015)

   

  Forskning

  Enligt en ny forskning som presenterades 2015-11-10, har Karolinska Institutet upptäckt ett nytt sätt att hitta prostatacancer. Det är ett nytt blodtest som är döpt till STMLM3. STHLM3 är bättre på att hitta farlig prostatacancer än det PSA-prov som använts hittills. Det nya provet har prövats på 60 000 män i Stockholm. PSA-provet har en stor risk att överdiagnostiseras då PSA-värdet kan vara höga av andra anledningar. Men i stället för att bara mäta mängden av PSA, analyserar det nya testet sex proteinmarkörer (däribland PSA) samt över 200 genetiska markörer. Så med uppgifter om patientens ålder och arvsanlag kan läkarna upptäcka farlig cancer tidigare och även antalet ”falsklarm” så att onödiga biopsierna minskar. Det är viktigt eftersom det ingreppet gör ont, det blöder och en av 50 män får blodförgiftning. – Det spar mycket lidande och oro, säger Henrik Grönberg, överläkare och professor i cancerepidemiologi vid Karolinska Institutet. (Cancerfonden, 2015)

   

  Referenser

  Nyhetsmorgon. (2015) Doktor Mikael svara på frågor om prostatacancer, Visades 10 november 2015, från Tv4play:

  https://www.tv4play.se/program/nyhet...deo_id=3220141 

   

  Nystrand, A. (2015) Prostatacancer. Hämtad 10 november 2015, från Cancerfonden:

  https://www.cancerfonden.se/om-cancer/prostatacancer

   

  Prostatacancerförbundet. (2015)  Sjukdomen prostatacancer. Hämtad 10 november 2015, från Prostatacancerförbundet:

  http://www.prostatacancerforbundet.se/subPage1.asp?nodeid=99788

   

  Vårdguiden, (2015) Prostatacancer. Hämtad 11 november 2015, från Vårdguiden:Sjukdomar

  http://www.1177.se/Vasternorrland/Te...ancer/?ar=True

  Privatmedicin.se (2015) Hämtad 25 november 2015, från Privatmedicin: PSA-undersökning

  http://www.privatmedicin.se/medicinb...-undersokning/

   

  Skriven av: Madelene Eriksson  12 november 2015

  Files (0)

   

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Informativ och bra text men hittade några saker. Under rubrik symtom; det står svåra smärta, svår smärta ska det vara.
  Under rubrik Behandling; behandling för tills... ta bort för.
  patienten och går igen, igenom ska det vara.
  chansen att bli friska, frisk låter bättre.
  Mvh Camilla
  Posted 16:48, 12 Nov 2015
  Bra information och bra skrivet men funderar på om du under diagnos skulle tagit med normalvärdet vid ett PSA prov och kanske även lågt/högt värde?
  Posted 21:43, 16 Nov 2015
  Mycket intressant! Eftersom det är så otroligt vanligt med prostatacancer så undrar jag om män erbjuds någon regelbunden kontroll av prostatan? Som kvinnor erbjuds mammografiundersökning.
  Styckena sjukdomstecken och symtom kan slås ihop tycker jag.
  Posted 10:50, 18 Nov 2015
  Svar till susol: Det finns inga riktiga normalvärden då man kan ha förhöjt av andra anledningar än prostatacancer. Detta är vad jag hittade och har lagt in det:

  Det är måttligt bra träffsäkerhet med PSA beträffande att upptäcka cancer.

  PSA 3–10 mikrog/L: Ca 30 % av patienterna har prostatacancer.
  PSA 10–20 mikrog/L: Ca 50% av patienterna har prostatacancer.
  PSA över 50 mikrog/L: I stort sett alla patienter har prostatacancer, som dessutom oftast är spridd till andra vävnader i kroppen.
  PSA mycket över 50 mikrog/L: Dessa höga värden tyder på att det sannolikt föreligger dottertumörer i skelettet.

  Tack för din feedback :)
  Posted 12:47, 25 Nov 2015
  Fint upplägg av texten som gör att det blir lättläst.
  Om jag har förstått rätt så kan man inte få godartad prostatacancer? Är det cancerns placering som gör att den anses elakartad eller finns det helt enkelt inte godartad cancer i prostatan? Vilken cancer det än är så blir den ett problem? / Anna
  Posted 17:30, 16 Dec 2015
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.