Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, MC1065, ht 2015 > Sjukdomar > Glutenintolerans - Celiaki

Glutenintolerans - Celiaki

  Table of contents
  No headers

  'Gluten gör fler sjuka'        

  'Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder. Nu visar nya rön att sjukdomen dyker upp allt senare i livet. Ingen vet varför, och sjukvården klarar inte av omställningen. Bara en tredjedel av alla sjuka får en diagnos' detta skriver Dagens Nyheter i en artikel från 2013 och skickar ut en varning: 'Har du diarré, är du trött eller har du gått ned i vikt? Då kan du vara glutenintolerant. Samma sak gäller om du har blåsor i munnen, ont i skelettet eller svårt att få barn.' (Delin, M. Wetterborg, C. 2013)

   

  Celiaki är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Tarmluddet behövs för att man ska kunna tillgodogöra sig vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. När det inte är möjligt leder det till näringsbrist och ohälsa. Ca 1-2 procent av sveriges befolkning beräknas ha celiaki och det är vanligare bland kvinnor än bland män. (Svenska Celiakiförbundet)

  Gluten finns i vete, korn och råg och en person som är glutenintolerant ska därför undvika dessa födoämnen. Lägger man om sin kost och äter glutenfri mat läker tarmen och man blir symtomfri (Öster, K. 2013). I vissa fall kan det dock leda till tyst celiaki där personen tycker sig vara frisk och kan äta mat med gluten igen, men eftersom sjukdomen är kronisk så stämmer inte det. Man kan då se att sjukdomen finns kvar med hjälp av blodprover eller tarmbiopsi. (Svenska Celiakiförbundet)

  Det finns även en koppling mellan celiaki och andra sjukdomar. Mellan 10 och 20 procent av alla med celiaki har antingen diabetes, autoimmun tyreoidit (inflammation i sköldkörteln), IgA-brist (immunbristsjukdom), Downs, Williams ellerTurners syndrom. (Svenska Celiakiförbundet)

  Sjukdomen kan drabba både barn och vuxna.

  Symtom

  Vanliga symtom hos barn är:

  • Magsmärtor
  • Uppsvälld buk
  • Dålig viktuppgång
  • Försenad pubertet
  • Kräkningar, diarréer eller förstoppningar
  • Trötthet

  Symtomen hos vuxna kan vara både psykiska och kroppsliga som t.ex:

  • Depressiva besvär
  • Humörsvängningar
  • Magsymtom som gasbildning, diarré, illamående och förstoppning
  • Menstrautionsrubbningar och barnlöshet
   (Svenska Celiakiförbundet)

  Hudceliaki

  En annan variant av glutenintolerans är hudceliaki som drabbar ca 1 av 4000 och som ger irriterad hud med kliande blåsor på armbågar, knän och skinkor. Hudceliaki är dubbelt så vanlig hos män som hos kvinnor (Karlsson, E. 2013)

  Diagnos

  Diagnos kan ställas via blodprover som visar om man tål gluten eller inte, men man kan även behöva göra en gastroskopi där läkaren för ner en slang genom munnen och mastrupen för att titta på tarmen. I samband med den undersökningen görs en biopsi för att sedan kunna undersöka tarmen i mikroskop (Öster, K. 2013)

   

  Källor

  Delin, M. Wetterborg, C. (2013) Gluten gör fler sjuka. Hämtad 7 december 2015 från dn.se. http://www.dn.se/nyheter/sverige/glu...or-fler-sjuka/

  Karlsson, E. (2013) Hudceliaki. Hämtad 7 december 2015 från glutenintolerans.se. http://glutenintolerans.se/hudceliaki/

  Karlsson, E. (2013) Vad är glutenintolerans. Hämtad 7 december 2015 från glutenintolerans.se. http://glutenintolerans.se/vad-ar-glutenintolerans/

  Svenska Celiakiförbundet (2013) Vad är Celiaki. Hämtad 7 december 2015 från celiaki.se. http://www.celiaki.se/celiaki/vad-ar-celiaki

  Öster, K. (2013) Glutenintolerans. Hämtad 7 december 2015 från 1177 Vårdguiden. http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Glutenintoleran

   

  Ann-Sofie Unger

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Bra och intressant tycker jag.
  Saknar bara information om att det är både en ärftlig och en autoimmun sjukdom.
  Och det fattas ett "o" i sjukdom på tredje raden i andra stycket.
  Posted 12:30, 8 Dec 2015
  Bra och tydlig text. Jag saknar också information om ärftligheten.
  Intressant är ju att det blivit så "populärt" att inte äta gluten, undrar om det finns forskning på det?
  Positivt är att det fullkomligt exploderat med glutenfria produkter för de som verkligen har diagnos, underlättar i vardagen :)
  Posted 08:10, 9 Dec 2015
  Intressant att läsa, kanske inte hör till din artikel men hade varit intressant att veta varför Sverige är ett av de mest glutenintoleranta länder i världen, om det finns någon forskning gjord på detta. Känns som ni skriver ovan att det verkligen ha exploderat de senaste åren. När jag bott utomlands i Europa de senaste åren går de knappt att hitta en liten hylla i stora matvarukedjor med glutenfria produkter.
  Posted 12:42, 15 Dec 2015
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.