Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, MC1065, ht 2015 > Sjukdomar > Förstoppning

Förstoppning

  Table of contents
  1. 1. Källa: 
   
   Allmänt: 

  De flesta människor får någon gång förstoppning. Med ordet menas att man har svårt att tömma tarmen och det sker mer sällan än tre gånger per vecka. Det kan drabba så väl vuxna som barn.  Som kvinna kan man lättare drabbas av förstoppning i samband med menstruation eller graviditet. Det senare har då att göra med de kvinnliga könshormonerna som ökar under graviditeten och sänker tarmens aktivitet och rörelse. (Bekric & Grass 2009) Förstoppning är för det mesta ofarligt, men i vissa fall kan det vara tecken på sjukdom. Detta om besvären kommer för första gången när man är äldre än 45 år. (Ehringer 2013) 

  Skulle förstoppningen bli allt för långvarig kan tarmens innehåll komma upp vid kräkningar, då räknas tillståndet som allvarligt och man ska söka vård omgående. (Setterberg 2011) 

  En annan variant av förstoppning är så kallad förstoppningsdiarré. I detta tillstånd är ändtarmen blockerad av mycket hård avföring och endast den lösa kan rinna förbi. Det är förstås väldigt viktigt att detta tillstånd inte behandlas som en diarré då det skulle förvärra situationen. Misstänker man förstoppningsdiarré ska man alltid kontakta sjukvården för bedömning och för att få rätt behandling. ( Setterberg 2011) 

   

   

   Vanliga tecken som kan tyda på förstoppning: 

  • Om det går mer än fyra dagar mellan avföringarna. 

  • Hård avföring, som är svår att få ut. 

  • En känsla av att man inte blivit av med allt, fast man just har haft avföring. 

  • Magen är uppsvälld. 

  • Trötthet, illamående, minskat välbefinnande. 

  • Avföringen är så hård att den orsakar blödningar från ändtarmen.

   

   

  Orsaker:

  Yttre faktorer som spelar in kan vara byte av miljö, man kanske åker på semester och rutiner och matvanor blir ändrade. Det kan även bero på psykiska faktorer som stress eller oro. Även vissa läkemedel kan ge upphov till förstoppning. 

  Ett annat problem kan vara om man drabbas av hemorrojder eller sprickor i ändtarmens öppning, så kallade analfissurer. Det kan i sin tur kan leda till att man blir förstoppad eftersom avföringarna kan vara smärtsamma och då håller man sig för länge istället för att gå på toaletten när det är dags. (Ehringer 2013) 

   

   

   Förebyggande: 

  Saker att tänka på för att undvika förstoppning är att äta regelbundet och fiberrikt. Tänka på att få i sig ordentligt med vätska, mellan 1-2 liter per dag. Även motion är viktigt, det behöver inte vara någon högintensiv träning utan vardagliga promenader är alldeles utmärkt. Även regelbundna toalettvanor är bra att ha, gå gärna vid samma tidpunkt varje dag, exempelvis efter frukost. (Ehringer 2013)

   

   

   Åtgärder: 

  Oftast finns det mycket man kan göra själv för att behandla rstoppning. Drick mycket vätska och tänk på att äta mat med mycket fibrer i. Det är bra att dricka vatten, men örtte och fruktjuice kan också vara bra som komplement. Däremot bör kaffe och te undvikas eftersom det är vätskedrivande. Man kan även blanda i extra fibrer som till exempel linfrön i maten. Även som åtgärd är det bra att röra på sig i någon form. På apoteken finns receptfria läkemedel att köpa, som t.ex Microlax och Laxoberal. Om tillståndet är mycket besvärligt eller inte går över ska man kontakta sjukvården för hjälp. (Ehringer 2013) 

   

  Av: Eleonor Masser​

   

   

   

  Källa: 

   

   Bekric,Elisabeth barnmorska, och  Grass,Stefan läkare 2009-05-18 Förstoppning vid graviditet.   Hämtad 2015-11-04 

   

   

  Ehinger, Claes 2013-01-07 Vårdguiden, Förstoppning  Hämtad 2015-11-06 

   

  Setterberg, Elsie 2011 Medicin 1 och 2 Liber AB 

   

   

   

   

   

   

   

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Lätt att läsa och lätt att förstå! En reflektion: Stycket "Åtgärder" kändes mycket som en upprepning av stycket "Förebyggande". Man skulle kanske kunna slå ihop dem till ett stycke. Jag undrar också varför kvinnor lättare kan få förstoppning i samband med menstruation?
  Posted 13:03, 14 Dec 2015
  Bra skrivet och intressant. Har en fråga när det gäller att bli förstoppad av stress och oro. Kan detta leda till magkatarr eller blir man förstoppad av magkatarr?
  Posted 11:29, 16 Dec 2015
  Jätte bra! Jag tänkte på vilka sjukdomar som eventuellt kunde ligga bakom en förstoppning? Men jag förstår även att då hade man nog kommit utanför ämnet lite för mycket, så bra jobbat! :)
  Posted 15:37, 16 Dec 2015
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.