Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, MC1065, ht 2015 > Sjukdomar > Diarre

Diarre

  Table of contents
  No headers

  Diarré

   

  Diarré är ett ”tillstånd med upprepade avföringar med lös konsistens” (ne.se). Diarré kommer från grekiskan och betyder ”genomrinning” (E. Zetterberg 2011). Konsistensen kan variera i form av tunnare gröt till så löst som vatten. Avföringen passerar tarmarna för näringsupptag och för att vätska i avföringen ska tas upp av kroppen. Har man diarré så arbetar tarmarna snabbare och oftare vilket medför att vätskan inte hinns tas upp på samma sätt och det ger då lösare avföring.

  Det finns två eller fler typer av diarré beroende på var man läser om tillståndet, här är två av dem:

   

  Akut diarré

  Hit kan man räkna orsaker såsom bakterie- eller virusinfektioner, läkemedelsbehandling och matförgiftning eller stress. Magsjuka orsakas till exempel av virus: calicivirus och/eller rotavirus (enligt 1177.se så drabbas främst små barn mellan 6 månader-två år av rotavirus).

   

  Kronisk diarré

  Har man haft ihållande diarré i mer än 3 veckor eller återkommande perioder så kan det bero på annat än magsjuka. Det kan bero på cancer, gluten- eller laktosintolerans, Crohns sjukdom, IBS eller ulcerös kolit för att nämna några.

   

  Har man slemblandad och/eller blodblandad avföring så ska man alltid uppsöka vård!

   

  Läkemedel

  Det finns läkemedel som är receptfria och som man kan använda sig utav för att motverka diarré, det är till exempel: Dimor, Imodium och Loperamid. Det finns även mat, livsmedel med en sådan effekt, såsom ost, te och vitt bröd.

   

  Vätskeförluster

  Vid diarré kan man förlora mycket vätska, det är därför viktigt att man ser till att man får i sig minst den vätska som man behöver, detta gäller speciellt barn och äldre människor. Vuxna människor behöver få i sig minst 2 liter vätska per dygn och det är bra om man kan dricka i små portioner, kroppen kan lättare behålla vätskan. Man kan också dricka vätskeersättning som finns på apoteken eller göra egen, det är bra med lite salt och socker i detta sammanhang.

   

   

  Referenser

   

  Zetterberg, E (2011). Medicin 1 och 2

   

  Nationalencyklopedin, diarré, författare Åke Danielsson. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/diarre(hämtad 2015-12-14)

   

  Vårdguiden 1177, redaktör Åsa Schöldeén. Hämtad 2015-12-14

  http://www.1177.se/Dalarna/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Magsjuka---diarre-och-krakningar/

   

  Netdoktor.se, 2015 författare: Carl J Brandt, Ove Schaffalitzky de Muckadell, Torben Nathan, hämtad 2015-12-14

  http://www.netdoktor.se/mage-tarm/artiklar/diarre/

   

   

   

   

   

   

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Finns det någon siffra på hur mycket vätska barn behöver få i sig dagligen? Man hör alltid bara om att vi vuxna ska dricka minst såhär mycket dagligen, men aldrig barns intag. Jätte bra jobbat!
  Posted 15:43, 16 Dec 2015
  Jag undrar bara lite med referenserna, det finns referenser med i första delen av texten men i resten finns inget hänvisat till referenser. Det kan vara något att se över. Annars bra information!
  Posted 16:39, 16 Dec 2015
  Jag hade önskat lite mer ingående information om vilken slags bakterier och virus som orsakar akut diarré. Samt vad man kan göra för att försöka undvika att drabbas av detta.

  Annars bra!
  Posted 21:25, 30 Dec 2015
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.