Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, MC1065, ht 2015 > Bråck

Bråck

  Table of contents
  No headers

   

  Orsak

  Bråck är någonting som man kan få på flera ställen i kroppen, som t.ex. ljumsken, magen, benen samt naveln. Bråck uppstår genom att det har blivit en försvagning i en ven, bukvägg eller i en kärlvägg.

   

  Nedan finns några av de olika bråck man kan drabbas av.

   

  Ljumskbråck

  Ljumskbråck uppstår när bukhinnan och bukinnehållet pressas utåt och det bildas en säck under huden. Innehållet kan även ibland hamna i kläm, detta kallas för inklämt ljumskbråck, och då finns det risk att blodcirkulationen stoppas. När detta sker är det väldigt viktigt att man opererar så snart som möjligt. Man kan ha ljumskbråck utan att märka av det eller så kan det ge stora besvär. Man känner oftast av bråcket genom en obehaglig känsla elller smärta som försvinner när man ligger ner, eller att man får utbuktningar/knölar. Ett inklämt ljumskbråck märker man genom intensiv smärta och ömmande utbuktningar. (Vårdguiden,2014).  Mer än 90 % av alla som drabbas är män, om de inte behandlar bråcket kan de ha oturen att det sprider sig ner till pungen och även får pungbråck. (Nordicare,2015)

  Behandling:

  Har man besvär av bråcket måste man operera bort det. Om man av någon anledning inte kan opereras eller om man har mycket besvär inför en operation kan man använda sig utav ett så kallat bråckband som hjälper till att hålla tillbacka bråcket. (Vårdguiden,2014). Vid operation sätter man in ett plastnät som växer fast och gör bukväggen starkare. (Nordicare,2015)

   

  Bråck i stora kroppspulsådern

  Bråcket uppstår då en del av pulsådern vidgas som gör att kärlväggen försvagas. Detta ger oftast inga besvär, men om det brister får man inre blödningar, och då är det livshotande. Växer bråcket snabbt kan man känna av symtom genom smärta, ömhet eller pulsering i magen. Risken för sjukdomen ökar om man röker, har högt blodtryck, kärlkramp i hjärta eller ben samt om man har släktingar som har/haft sjukdomen. (Vårdguiden,2014)

  Behandling:

  Har man bråck i kroppspulsådern brukar man få kolla upp det reglbundet och se så att det inte växer och blir för stort. Om bråcket börjar nå en viss storlek opererar man oftast i förebyggande syfte för att minska risken för bristning. Om bråcket skulle brista är det viktigt att komma in på operation så fort som möjligt. (Vårdguiden,2014)

   

  Åderbråk

  När klaffarna i venen fungerar sämre eller venväggarna försvagas så att trycket ökar, utvidgas venen och åderbråck uppstår. Ibland syns dom inte, men oftast får man blå knöliga upphöjningar. Vanliga symtom är: man blir svullen i benet, det kliar, ömhet samt smärta om man står eller sitter länge. Arv, hormoner, graviditet eller blodpropp i benen kan vara orsaken till åderbråck. (Vårdguiden,2014)

  Behandling:

  De är ovanligt att man opererar bort åderbråck men det kan förekomma. För att lindra symtom rekomenderar man att t.ex. undvika att sitta långa stunder, inte sitta med benen i kors, röra på fötterna ofta, lägga benen i högläge,  inte ha åtsittande kläder, strumpor eller skor. Man kan även använda stödstrumpor som hjälper till att ge ett jämt tryck i benen. Har man ännu inte fått åderbråck men vet att man har arv för att få det kan man börja använda stödstrumpor i förebyggande syfte. (Vårdguiden,2014)

   

  Referenser

  Nordicare (2015) Bråck och stomi. Författare: Peters Helena. Hämtad den 7 december 2015 från Nordicare:

  https://nordicare.se/se/produkter/brack-stomi

  Vårdguiden (2014) Ljumskbråck. Redaktör: Andersson Ingela. Hämtad 7 december 2015 från Vårdguiden:

  http://www.1177.se/dalarna/fakta-och...r/ljumskbrack/

  Vårdguiden (2014) Bråck på stora kroppspulsådern i magen. Redaktör: Gadea Karlsson Ingemar. Skribent: Hernborg Anders. Hämtad 7 december 2015 från Vårdguiden:

  http://www.1177.se/dalarna/fakta-och-rad/sjukdomar/brack-pa-stora-kroppspulsadern-i-magen/

  Vårdguiden (2014) Åderbråck i benen. Granskare: Lindeberg Staffan. Hämtad 7 december 2015 från Vårdguiden:

  http://www.1177.se/dalarna/fakta-och-rad/sjukdomar/aderbrack-i-benen/

   

  Sofi Emilsson

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Jättebra skrivet, men jag saknar källhänvisningar i den löpande texten. Det är svårt att veta vart du hämtat informationen om man vill läsa mer :)
  Ett litet stavfel på första raden om ljumskbråck står det oc istället för och. Annars bra och intressant skrivet
  /Karoline
  Posted 11:57, 11 Dec 2015
  Bra och tydligt uppdelat. Saknar info på hur vanligt det är med bråck, finns det inga siffror på det?
  Sen ett stavfel i sista stycket, andra raden: strumpor ska det vara. :)
  Posted 14:52, 23 Dec 2015
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.