Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Informatik > IK2001 Design av mobila system > Sju steg till ett bra användargränssnitt för mobiltelefoner

Sju steg till ett bra användargränssnitt för mobiltelefoner

  Table of contents
  No headers

  Av: Olof Våhlin

   

  Det sägs att en tredjedel av alla mobilanvändare berättar för andra när de testat en applikation som de inte varit nöjd med. Däremot sägs det att ungefär hälften av alla användare rekomenderat en mobilapplikation som de varit nöjd med. Följande sju steg kan vara till stor nytta för att skapa en sådan applikation:

   

  1. Definiera dina mål

  Du bör i ett tidigt stadium definiera vilka mål som din applikation ska uppfylla. Tänk igenom vad det är du vill åstadkomma med applikationen. Framförallt är det viktigt att du har koll på vad användarna vill få ut av den. En bra teknik kan vara att skriva användarscenarion, och utifrån dessa finna olika krav som applikationen klara av.

   

  2. Analysera existerande applikationer

  Om det är första gången du skapar en applikation kan det vara bra att analysera existerande gränssnitt. Det finns viktiga saker att ta hänsyn till, exempelvis den begränsade skärmstorleken och att komponenter på skärmen skall vara stora så de är enkla att använda. Detta leder till att man får en mycket begränsad yta att jobba på.

   

  3. Nativeapplikation eller webapplikation?

  Nativeapplikationer är i regel snabbare och är exempelvis bästa valet för spel. Webbapplikationer går däremot snabbare att göra och är enklare att underhålla. En hybridapplikation kan också vara aktuell. Dessa brukar användas när du vill ha en mobilapplikation som är enkel att underhålla samtidigt som du behöver komma åt mobiltelefonens hårdvara som exempelvis kamera eller GPS.

   

  4. Prototypa fort

  Använd papper och penna för att göra en prototyp. Testa därefter prototypen genom att fråga om användare vill prova den. Observera vad användarna gör och fråga hur de tänker. Detta är ett bra sätt att enkelt förbättra designen.

   

  5. Begränsa

  En mobilapplikation ska inte vara för komplex. Om man exempelvis gör en mobilapplikation utifrån en existerande webbsida så bör inte alla funktioner finnas med på skärmen. Undvik även navigationsstrukturer med för många nivåer. Man bör heller inte använda sig av input genom text eftersom det är svårare att skriva på en mobiltelefon i jämförelse med en dator.

   

  6. Lägg på fina detaljer

  Även om du i din applikation inte behöver använda dig av mobiltelefonens hårdvara finns det mycket man kan göra för att förbättra användarupplevelsen. Fina animationer kan vara ett exempel. Cachning är ett annat som gör att sidor kan laddas snabbare

   

  7. Iterera snabbt

  Första versionen av din applikation behöver inte vara perfekt. Det är bättre att misslyckas tidigt och regelbundet förbättra applikationen iterativt. Genom agila metoder kan man på ett bra sätt anpassa användargränssnittet efter vad användarna behöver.

   

  Reflektion

  Denna artikel tror jag kommer vara till användning när vi skapar vår applikation. Som tidigare nämnt skulle man exempelvis undvika att ha input via text. I vår applikation ska man ladda upp hur ont en övning gjorde. Istället för att mata in en siffra skulle man istället kunna använda sig av en slidebar. Vi bör även hålla applikationen simpel och inte använda oss av för många nivåer i eventuella menyer. Cachning kan också vara intressant för att minska belastningen på servern. Innan vi skapar vår egen applikation bör vi även kolla på hur liknande applikationer ser ut och kanske dra nytta av dessa vid designen av vår egen.

   

  . 2012. Dr.Dobb's - The world of software development. 7 Steps To A Killer Mobile UI [www]. Hämtat från <http://www.drdobbs.com/mobile/7-step...2602462?pgno=2> 2012-09-16.

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Att använda dessa riktlinjer vid utvecklande av användargränssnittet är en god idé, eftersom det är lätt att glömma bort viktiga steg eller detaljer när man arbetar
  Posted 08:45, 17 Oct 2012
  Bra steg att följa vid utveckling av mobilapplikationer! Dessa steg passar perfekt i kombination med Kanban eller Scrum som systemutvecklingsmetod.
  Posted 13:45, 21 Oct 2012
  Bra ide att minska inmatning via tangebordet så mycket som mjöligt tex som du nämner via slidebar
  Posted 08:10, 24 Oct 2012
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.